nedjelja, 18. studenoga 2012.

GLOBALNO ZATOPLJENJE NIZ PRIJETNJI Klima se mijenja brže nego se dosad smatralo, a te promjene donijet će i velike društvene mijene!


GLOBALNO ZATOPLJENJE

NIZ PRIJETNJI Klima se mijenja brže nego se dosad smatralo, a te promjene donijet će i velike društvene mijene!

Autor: Tanja Rudež
Objavljeno: 13.11.2012
 
 
 
Klima na Zemlji mijenja se brže nego što se to dosad smatralo te bi globalna temperatura do kraja 21. stoljeća mogla narasti za 4,5 Celzijevih stupnjeva, pokazala je studija američkih znanstvenika časopisu Science.

Kraj lova i ribolova

- Više temperature mogle bi imati veći utjecaj na društvo u terminima rasta razine mora, toplinskih valova, suše te niza drugih prijetnji - upozorili su autori. Druga studija objavljena u časopisu Nature Climate Change, pak, pokazuje da će globalno zatopljenje istodobno dovesti do velikih društvenih i kulturoloških promjena. Primjerice, topljenje arktičkog leda označit će i kraj tradicionalnog lova i ribolova za tamošnje stanovnike. Porast razine mora u Pacifiku već sada ugrožava stanovnike tamošnjih otočnih država, a idućih desetljeća izazvat će njihovu migraciju.

Deset najtoplijih godina

Od 1900. do danas globalna temperatura na Zemlji narasla je za oko 0,8 Celzijevih stupnjeva, no dvije trećine toga porasta zabilježene su nakon 1980. Također, 10 najtoplijih godina zabilježeno je nakon 1990. Na listi najtoplijih godina vjerojatno će se naći i 2012.

Nema komentara:

Objavi komentar