četvrtak, 8. studenoga 2012.

Ova bionička ruka izgleda kao da su je ukrali s Terminatora


Ova bionička ruka izgleda kao da su je ukrali s Terminatora

Robotska ruka prima signale s dva mišića, a Nigel Ackland koji je testira nekoliko mjeseci sada može razbiti jaja, ali točiti pivo i niz drugih ranije nemogućih zadataka

Četvrtak, 08. 11. 2012. u 10:40, zadnja izmjena prije 3 sata i 50 minuta   Piše: 
Nigel Ackland (53) prije šest godina je u nesreći na poslu ostao bez podlaktice, no sada ima bioničku ruku od karbonskih vlakana koja je dovoljno snažna da može držati pivsku bocu i dovoljno nježna da njome može razbiti jaja. 
Proteza BeBionic britanske tvrtke RSLSteeper teška je samo 550 grama, a zglobovi su napravljeni od aluminija. Za razliku od klasičnih proteza kojima se mogu spojiti samo palac i svi prsti zajedno, BeBionic ruka ima motore za svaki prst koji mogu raditi samostalno kako bi onaj tko ih nosi mogao primijeniti različitu snagu i zahvate. U protezi se nalazi elektronički sklop koji prima signale s mišića u ruci, koji protezi govore da li treba otvoriti ili zatvoriti šaku ili zakrenuti zglob. Snaga koju će Nigel odrediti s mišića se prenosi na protezu pa se tako određuje i čvrstoća kojom će primiti neki predmet. 
Sama ruka dolazi s osam programiranih zahvata, a u videu u galeriji možete vidjeti Acklanda kako primjenjuje neke od njih. 
Nigel je koristio i prethodnu verziju ruke, a tek je jedan od sedmero koji su posljednjih mjeseci testirali i učili koristiti novu ruku koja vrijedi oko 235.000 kuna. Nada se kako će moći zadržati protezu koja je službeno predstavljena ovaj tjedan. Iako se Acklandu sviđa robotski izgled ruke, budući vlasnici moći će staviti preko nje i sintetički kožu kako bi izgledala što realnije. Buduće verzije također će imati i nove funkcije, prenosi

Nema komentara:

Objavi komentar