petak, 16. studenoga 2012.

Astronomi napravili kartu svemira kakav je bio prije 11 milijardi godina!


Astronomi napravili kartu svemira kakav je bio prije 11 milijardi godina!

Autor:  Hina
Objavljeno: 13.11.2012
 
 
 
LONDON - Međunarodni tim astronoma napravio je prvu kartu svemira kakav je bio prije 11 milijardi godina, kojom su popunili prazninu između Velikog praska i brzog širenja svemira koje je uslijedilo.
Istraživanje, objavljeno u časopisu "Astronomy and Astrophysics", prikazuje stupanj razvoja kroz koji je svemir prošao tri milijarde godina nakon Velikog praska kada se širenje svemira zapravo počelo usporavati, prije no što je sila koju se naziva "tamna energija" pokrenula ubrzano međusobno udaljavanje galaksija.
Iz nekih studija mnogo se toga zna o neposrednim posljedicama Velikog praska, a ubrzavanje širenja svemira kroz nekoliko milijardi godina može se vidjeti po načinu na koji se kreću udaljene galaksije.

Google oglasi

S druge strane, malo se zna o tamnoj energiji i tamnoj materiji ali astronomi tvrde da sila mora postojati zbog brzine kojom se svemir širi. Vjeruje se da tamna energija i tamna materija čine oko 96 posto svemira.
Nova studija podupire teoriju po kojoj je tamna energija stvorena dok se širio svemir.
Karta, rad 63 znanstvenika iz devet zemalja, sastavljena je uz pomoć tehnike proučavanja intenziteta svjetlosti 50.000 kvazara koja na putu prema Zemlji dopire kroz oblake vodika. Ona stvara sliku drevnog svemira na isti način na koji bi tisuće snopova svjetlosnih zraka osvjetljavalo sloj magle.
Istraživanje je prvi plod petogodišnjeg projekta koji je pokrenut 2009. Skupina znanstvenika očekuje da će po završetku projekta proširiti istraživanje na svjetlost 160.000 kvazara.
Broj preporuka: 5
Preporučam
 
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar