petak, 16. studenoga 2012.

BUGARSKI ARHEOLOZI PRONAŠLI BLAGO TRAČANA

VIDEO FOTO Veliko otkriće: Bugarski arheolozi pronašli blago Tračana

  • AP Photo/ImpactPressGroup
Objavljeno: 13.11.2012
 
 
 
Bugarski arheolozi su u blizini sela Sveshtari, 400 kilometara sjeveroistočno od glavnog bugarskog grada Sofije, pronašli velik broj dragocjenosti, među kojima narukvice sa zmijskim glavama, zlatnu krunu sa motivima životinja i skulpturu konjske glave.
Blago datira s kraja četvrtog ili početka trećeg stoljeća prije Krista, a pronađeno je u najvećoj od 150 starih grobnica Tračana.
Pronađeno je i zlatno prstenje, 44 ženskih figura, kao i sto zlatnih gumbiju.
- To su sasvim novi uzorci u umjetnosti Tračana. Nismo očekivali tako veliko iznenađenje, a onda smo pronašli drvenu kutiju s kostima i predivnim zlatnim artefaktima. To je nevjerojatno blago, rekla je voditeljica tima arheologa Diana Gergova.
Povjesničari smatraju ovo značajnim otkrićem jer su predmeti korišteni u ritualu sahrane vladara Kotela, punca Filipa II Makedonskog, koji je otacAleksandra Makedonskog.
Dodala je da se čini da su predmeti bili umotani u tkaninu čiji su ostaci pronađeni u okolini. Tkanina je najvjerovatnije služila za ritualno sahranjivanje, pa očekuje da će daljim iskapanjem pronaći veliku grobnicu u kojoj je bio sahranjen vladar Kotela.
Tračani su billi narod koji je još od 4000. godine prije nove ere i živjeli su na rubu grčke i romanske civilizacije, često se sukobljavajući s naprednijom kulturom. Oko 45. godine nakon Krista integrirani su u Rimsko Carstvo

Nema komentara:

Objavi komentar