nedjelja, 4. studenoga 2012.

VIDEO Jezero staro milijun godina, izolirano tri kilometra ispod antarktičkog leda, krije tajne života i klimatskih promjena?


IMA LI ŽIVOTA U IZOLACIJI?

VIDEO Jezero staro milijun godina, izolirano tri kilometra ispod antarktičkog leda, krije tajne života i klimatskih promjena?

  • University of Edinburgh
Objavljeno: 02.11.2012
 
 
 
Antarktičko jezero Ellsworth, otkriveno 1996. godine, nalazi se ispod više od 3 kilometra vječnog leda. Vjeruje se kako je u potpunosti izolirano od vanjskog svijeta najmanje 125.000 godina, a moguće je da je u izolaciji provelo i više od milijun godina.
Ekipa britanskih znanstvenika priprema se za jedinstven eksperiment u kojem će vrućom vodom probiti tunel do jezera, a potom uzeti uzorke vode i sedimenta na dnu jezera bez kontaminiranja jezera vanjskim mikrobima i česticama.
Razvoj tehnologije koja će im to omogućiti trajao je punih 16 godina, a dozvolu za bušenje dobili su 2009. godine.

Google oglasi

Samo bušenje, u kojem će crijevom s posebnim nastavkom uštrcavati kipuću vodu u led i stvarati tunel širok 36 centimetara, trebalo bi trajati oko 100 sati.
Nakon što probiju tunel do jezera, znanstvenici će na raspolaganju imati jedva 24 sata sa uzeti uzorke u jezeru, jer će se tunel, čim bude završen, smjesta početi ponovno zamrzavati, brzinom oko 0,6 centimetara na sat. Čim postane uži od 20-ak centimetara, više neće biti dovoljno širok za slanje i izvlačenje sondi s uzorcima.
Ukoliko u uzorku jezera budu pronađeni mikroorganizmi, znanstvenici će proučiti kako su se oni prilagodili životu u tako ekstremnim uvjetima kroz proteklih milijun godina.
Također, otvorit će spekulacije o mogućem postojanju života na Jupiterovom mjesecu Europi, za koji se vjeruje kako u unutrašnjosti ima tekuće oceane ispod debelog ledenog omotača.
Ukoliko ne bude tragova života u uzorcima jezera, znat će se da postoje granice koje život ipak ne može prijeći.
No, čak i ako se ništa ne pronađe, eksperiment teško da će biti neuspjeh, jer radarske slike pokazuju kako je dno jezera iznimno pogodno za uzimanje uzoraka, te znanstvenici vjeruju kako će iz sedimenta jezera moći steći nove uvide u povijest klimatskih promjena na zemlji.
Broj preporuka: 5
Preporučam
 
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar