subota, 10. studenoga 2012.

Jedina curica u selu: Čak 27 godina rađali su se samo dečki



Jelena Breški (5) prva je djevojčica u selu Breški brijeg nakon gotovo tri desetljeća. Tata kaže da se šuška kako je za rađanje muške djece kriva voda pa pije gemište

Subota, 10. 11. 2012. u 20:00   Piše: 
Loading ...
 Željko Hladika/PixsellKaže da se nema s kime igrati pa voli ići u vrtić...Sljedeća slika
U susjedstvu nemam prijateljica, oko mene su sami dečki. A oni se ne igraju lutkama. Zato volim ići u vrtić, tamo imam i lutke i prijateljice, a najbolje su mi Kaja i Matea, povjerila nam je Jelena Breški (5) iz Breškog brijega kraj Lepoglave. U tom selu 27 godina rađala su se samo muška djeca, njih dvadesetak, no mnogi se nadaju da je njenim rođenjem 15. listopada 2007. godine ta tradicija zauvijek prekinuta. 
Jelenin otac Zvonko (42) kaže da selom već godinama kruži priča o zdencu vode čiji je izvor kraj Vudelje na Ivančici, a koja se s izvorišta slijeva u breškobriješke vodovode. Nagađa se da je tajna rađanja isključivo muške djece u selu baš u njoj. 
- Zato ja vodu uopće ne pijem, pijem samo gemište - šali se Zvonko dok pomno prati svaku kretnju svoje jedinice. 
Jelena je sretna, zadovoljna i brbljava djevojčica koja obožava crtiće Winx, bojanje, pjevanje, crtanje, igranje na kompjutoru, ali i barbikama. Jedino društvo za povremeno igranje skrivača su joj susjedi Filip, Patrik, Ivan i Lovro, no kad god može, trčkara i mazi psa Rexa i mačka Garfielda. Jelenina majka Jasna (40), presretna što je u muškom selu na svijet donijela kćer. 
- Zvonko i ja smo pet godina u braku i brzo smo dobili dijete, i to još curicu. Sjećam se da mi je jedan stari pedijatar u rodilištu rekao da je Jelena najljepše dijete od sve novorođenčadi na odjelu - hvali Jasna svoju kćer. 
U Breškom Brijegu posljednja je djevojčica prije Jelene rođena 1980. godine. Mještani kažu kako se znalo događati da liječnici trudnicama u više navrata na ultrazvuku kažu da nose djevojčice, no na kraju rode sinove. 
U selu su u ovom trenutku trudne još dvije žene. Jednoj je potvrđeno da nosi sina, a druga još ne zna spol djeteta. Premda se nadaju novim djevojčicama u selu, Breškobriježani se ne žele prerano veseliti
Pročitajte više u rubrici Sudbine.

Nema komentara:

Objavi komentar