petak, 4. siječnja 2013.

Znanstvenici po prvi put uzgojili stanice koje su sposobne uništiti karcinom: Ubrizgavali bi ih direktno u tumor!


Znanstvenici po prvi put uzgojili stanice koje su sposobne uništiti karcinom: Ubrizgavali bi ih direktno u tumor!

  • Ilustracija
Objavljeno: prije 13 h i 40 min
 
 
 
Znanstvenici su po prvi put uzgojili stanice imunološkog sustava koje su sposobne uništiti karcinom.
Naime, nakon dugog istraživanja barijeru je probio tim iz Japana vođen Hiroshijem Kawamotom koji su kreirali specifične 'T-limfocite' - stanice ubojice koje bi pri liječenju ubrizgavali direktno u karcinom.
Stanice se inače u organizmu prirodno javljaju u malom broju, ali se nadaju da bi ubrizgavanje velikih količina u pacijenta mogao ojačati imunološki sustav.

Google oglasi

Znanstvenici iz RIKEN istraživačkog centra za alergije i imunološki sustav prvo su morali reprogramirati zrele T-limfocite specijalizirane za ubijanje stanice raka kože u Inducirane pluripotentne matične stanice (iPS stanice). Tako dobivene iPS stanice ponovno su reprogramirane u potpuno aktivne T-limfocite, vraćene u prvotno 'ne-specijalizirano' stanje, koji bi u budućnosti mogli poslužiti borbi protiv raka.
- Sljedeći korak je provjeriti mogu li T-stanice selektivno ubiti tumorske stanice, ali da ne ubiju i druge stanice u tijelu. Ako bude tako, te stanice će se moći direktno ubrizgavati u tijelo pacijenata i to ne u tako dalekoj budućnosti - objasnio je dr. Kawamoto.
Rezultati su objavljeni u časopisu Cell Stem Cell.

Nema komentara:

Objavi komentar