četvrtak, 17. siječnja 2013.

Otkrivena nova vrsta na Madagaskaru: Gušter 'Moby Dick' je evolucijski sličan kitu!


Otkrivena nova vrsta na Madagaskaru: Gušter 'Moby Dick' je evolucijski sličan kitu!

  • AFP
Autor:  Hina
Objavljeno: 16.01.2013
 
 
 
Share
MONTPELLIER - Ekipa istraživača otkrila je na Madagaskaru novu vrstu guštera rovača, nazvanu "Moby Dick" zbog sličnosti s kitom, objavio je u utorak Nacionalni centar za znanstvena istraživanja (CNRS) u Montpellieru, na jugu Francuske.
Pronalazači su tu vrstu nazvali "sirenoscinucus mobydick", aludirajući na slavnu albino ulješuru iz romana Hermana Melvillea i ona predstavlja jedinstvenu kombinaciju anatomskih karakteristika kopnenih kralježnjaka poput vodozemaca, reptila, sisavaca i ptica.
Rad ekipe znanstvenika iz Francuske, Madagsakara, SAD-a i Njemačke su objavljen krajem prosinca u časopisu Zoosystema, naveo je CNRS.

Google oglasi

Gušter Moby Dick, otkriven u suhim šumama na sjeverozapadu Madagaskara doživio je dijametralno različitu evoluciju od drugih vrsta guštera bez nogu, precizira isti izvor.
Toj životinji depigmentirane kože oči su gotovo nestale pošto joj ne koriste za život ispod zemlje. Moby Dick je izgubio stražnje noge i zadržao prednje, što je plan morfološke organizacije sličan kitovoj, naglašava CNRS.

Nema komentara:

Objavi komentar