srijeda, 23. siječnja 2013.

JUTARNJI OTKRIVA NAJSTROŽE ČUVANU TAJNU Iz pakla Alžira spašen je i Hrvat!

VA TALAČKA KRIZA U SAHARI

JUTARNJI OTKRIVA NAJSTROŽE ČUVANU TAJNU Iz pakla Alžira spašen je i Hrvat!

  • AFP
Objavljeno: prije 1 h i 1 min
Mladić iz okolice Zagreba radnik je njemačke kompanije, podizvođača British Petroleuma

Puna četiri dana trajala je operacija izvlačenja hrvatskog državljanina koji se našao usred talačke krize u alžirskom In Amenasu . Islamistička teroristička grupa tamo je zarobila 792 radnika, od čega 685 Alžiraca i 107 stranaca. Jutarnjem listu u utorak je u Ministarstvu vanjskih poslova potvrđeno da je hrvatski državljanin spašen i vraćen u Hrvatsku.

Tajni identitet

- Uspjeli smo stupiti u kontakt s hrvatskim državljaninom na radu u tom postrojenju i pomoći mu tijekom izvlačenja iz Alžira - kratko je potvrdio i Marin Andrijašević, hrvatski veleposlanik u Alžiru. Riječ je o hrvatskom državljaninu koji radi za njemačku tvrtku podizvođača britanskog British Petroleuma na plinskom postrojenju u Alžiru. Prema informacijama Jutarnjeg, spašeni je radnik u ranim 30-im godinama, živi u blizini Zagreba i želi zaštititi svoj identitet.
Ne želi se dovesti u opasnost da objavom identiteta ili medijskim nastupom ugrozi vlastiti život za ponovnog odlaska na rad u visokorizična područja.
Nakon što su teroristi prošlu srijedu upali na plinsko postrojenje u mjestu Tiganturine pokraj grada In Amenasa, naše veleposlanstvo u Alžiru nije imalo informacije da se tamo nalazi ijedan hrvatski državljanin. Naime, hrvatski državljani nemaju obvezu prijave našem veleposlanstvu u zemlji u kojoj rade pa to u Alžiru nije učinio ni ovaj Hrvat.
No, hrvatski veleposlanik u Alžiru Marin Andrijašević bio je u stalnom kontaktu s kolegama veleposlanicima zemalja Europske Unije. Tako je naš veleposlanik od kolega dobio informaciju da je u tom području Sahare, blizu granice s Libijom, hrvatski državljanin. Doduše, nije bio u izravnom kontaktu s teroristima, već da su ga pripadnici alžirske vojske oslobodili zajedno sa skupinom Britanaca s lokacije nedaleko od baze koju su napali islamski teroristi.
Veleposlanik Andrijašević dobio je na uvid popis stranih radnika koji rade u tom području i kada je utvrđeno da je tamo i naš državljanin, o tome je obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova te se krenulo u organizaciju njegova izvlačenja. Naime, zbog napada islamista, uprave naftnih kompanija donijele su odluku o evakuaciji svih stranih radnika koji rade u tom području.

Pomoć ambasadora

Veleposlanika Andrijaševića zatim je British Petroleum obavijestio da je među radnicima koje se evakuira i hrvatski državljanin.
On je kopnenim putem zajedno s kolegama prebačen u grad In Amenas, gdje se nalazi aerodrom te je zrakoplovom norveškoga Crvenog križa prebačen u grad Alžir, a BP je u suradnji s britanskom vladom organizrao prijevoz svojih radnika u London.
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova koordiniralo je akciju prijevoza našeg državljanina. Na aerodromu u Alžiru dočekao ga je veleposlanik Andrijašević i pružio mu svu pomoć. U subotu navečer u Londonu su ga dočekali predstavnici našega tamošnjeg veleposlanstva.
Osigurali su mu noćenje u Londonu te avionsku kartu za Zagreb, gdje je sletio u nedjelju, a dočekali su ga predstavnici MVP-a. Izvlačenje hrvatskog državljanina u ponedjeljak je u britanskom parlamentu potvrdio i britanski premijer David Cameron. U izvješću o događajima u Alžiru on je rekao kako su u subotu navečer posljednjim letovima britanskih aviona, uz preostale Britance, spašeni i Amerikanci, Novozelanđani, Hrvati, Rumunji i Portugalci.
Na jugoistoku Alžira, pak, i dalje se identificiraju tijela poginulih u četverodnevnoj talačkoj krizi na plinskom postrojenju. Alžirski premijer Abdelmalek Sellal izjavio je da je ukupno ubijeno 37 stranaca te jedan Alžirac. Potvrđeno je da su među stradalim taocima jedan Francuz, trojica Amerikanaca i Britanaca, sedmorica Filipinaca te devetorica Japanaca.

Odvajali strance

U akciji alžirske vojske ubijeno je ukupno 29 otmičara, a trojica su uhićeni živi. Među otmičarima su bila dva Kanađana i 11 Tunižana. Ostali su bili iz Malija, Egipta, Nigera, s Mauricijusa i iz Alžira. Alžirski je premijer potvrdio i da su teroristi bili maskirani u uniforme alžirske vojske te da su dobro poznavali postrojenje koje se prostire na ogromnih 14 hektara.
Potvrđeno je i da su alžirske vojne snage tijekom napada i oslobađanja talaca uspjele osloboditi ukupno 685 alžirskih zaposlenika na postrojenju te 107 stranaca. Konačna bilanca žrtava tijekom terorističkog napada na plinsko postrojenje mogla je biti znatno veća da su teroristi znali gdje je centralni plinski ventil, što je moglo rezultirati velikom eksplozijom cijeloga postrojenja.
U trenutku napada glavni je čuvar odmah isključio sklopku kojom se oslobađa protisak i plin u cijevima, čime je izbjegnuta veća tragedija. Glavni ventil cijeloga postrojenja nalazi se, pak, izvan baze. Alžirski je premijer potvrdio i da su otmičari imali pomoć iznutra - Nigerijca koji je tamo radio kao vozač.

Eksploziv oko vrata

Prema izjavama svjedoka, teroristi su tražili strance, a prema alžirskim i muslimanskim radnicima bili su vrlo dobronamjerni.
- Vas ćemo osloboditi, vi ne pripadate u ovu priču, tražimo samo strance, kršćane -potvrdili su u izjavama neki oslobođeni taoci.
- Stranci su bili odvojeni od ostalih alžirskih zatočenika koji su se mogli slobodno kretati bazom. Tražili su zapadnjake i kršćane koje su odveli u jednu sobu, postavili ih u krug i svima im stavili eksploziv oko vrata - izjavio je jedan inženjer alžirske tvrtke koji je zahvaljujući tome što je alžirski državljanin bio i među prvima oslobođen.

Nova prijetnja Maskirane brigade: Ovo je tek početak

U Francusku je stigla nova prijetnja islamističkih terorista. Naime, francuski tjednik Paris Match objavio je razgovor s glasnogovornikom militantne islamističke skupine koja je izvršila i napad na alžirsko postrojenje In Amenas.
Stanoviti Joulaybib prijeti Francuskoj zbog vojnog napada na Mali te ističe kako je napad na In Amenas samo početak: “Francuska mora biti svjesna da će uskoro biti na desetke Mohameda Meraha (kojega je francuska policija u talačkoj krizi ubila u ožujku 2012. u Toulouseu ) te Khaleda Kelkalija (odgovornog za brojne terorističke napade 90-ih )”.
Islamistička skupina Maskirana brigada preuzela je odgovornost za napad, a potvrdili su i da su povezani s Al-Qa’idom te da je napad izveden kako bi zaustavili vojnu intervenciju francuske vojske u susjednom Maliju. Šef brigade Jednooki Mokhtar Bel Mokhtar u videoporuci jednoj TV postaji rekao je kako su alžirskim vlastima ponudili pregovore o oslobađanju talaca, ali se vlast odlučila za uporabu vojne sile.
Francuska očito, unatoč novim prijetnjama, nema nemjeru zaustaviti započetu vojnu intervenciju protiv pobunjenika sa sjevera Malija, gdje je stiglo novih 1000 afričkih vojnika kao potpora 2150 stacioniranih francuskih vojnika. Glasnogovornik francuske vojske Thierry Burkhard rekao je da su vojnici stigli iz Nigerije, Toga, Benina, Nigera i Čada. Francuska je pokrenula vojnu operaciju 11. siječnja, dan nakon što su pobunjenici preuzeli kontrolu nad malijskim gradom Konna

Nema komentara:

Objavi komentar