srijeda, 16. siječnja 2013.

Ceste su čiste, javni prijevoz vozi, no stiže nam novi snijeg


Ceste su čiste, javni prijevoz vozi, no stiže nam novi snijeg

Tijekom dana u gorskim krajevima trebalo bi pasti novih 20, a na sjeverozapadu više od 10 cm snježnog pokrivača. Snijega nošenog vjetrom može biti i na moru

Srijeda, 16. 1. 2013. u 07:05, zadnja izmjena prije 14 minuta   Piše: 
Ceste su čiste, javni prijevoz vozi, no stiže nam novi snijegDavor Puklavec/PixsellDanas nas očekuje novi snijeg
Javni prijevoz u Zagrebu koji je posljednjih dana bio u kolapsu u srijedu se napokon normalizirao, pa tek nešto sporije nego inače voze sve autobusne i tramvajske linije. Sve su glavne ceste prohodne, no većina sporednih ulica i parkirališta i dalje je pod snijegom, pa vozači muku muče kako bi se isparkirali i uparkirali. Često posežu i za lopatama. Također, čini se kako problema imaju i pješaci koji se na nekim mjestima još 'bore' sa snijegom na nogostupima.
Zagrebački gradonačelnik rekao je kako će angažirati Studentski centar da se zaposli najmanje tisuću studenta "koji žele zaraditi koju kunu" čisteći parkirna mjesta. - Neka zarade 150 kuna po danu, a radit će preko Student servisa - poručio je Bandić. 
Također, Bandić je najavio i sastanak s predstavnicima najvećih građevinskih tvrtki u Zagrebu kako bi dobili još 200 kamiona i 50 utovarivača da budu spremni za novi snijeg.
A taj, novi snježni pokrivač, očekuje nas, po svemu sudeći, već u srijedu.
No, Bandić je dao slikovito obećanje građanima: Snijeg će se pojesti i sve će se polizati, očistiti i umiti!

Studenti na Facebooku pokrenuli grupu za čišćenje snijega

Oko 15 zagrebačkih studenata pokrenulo je na Facebooku grupu "Čišćenje snijega Zagreb. Na teren izlaze na poziv građana, a pri tome ne traže novac. Osnivač grupe Vladimir Mustapić kaže kako ih uglavnom zovu stariji i bolesni sugrađani. Iako ne traže naknadu, svako im je dosad ostavio koju kunu, u principu ovisno o mogućnostima. 

Sanader ponudio pomoć Bandiću

Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan, ponudio je pomoć Zagrebu u čišćenju snijega. Sanader se, piše Slobodna Dalmacija telefonski čuo sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i ponudio mu ljudstvo i mehanizaciju. Sanader naime nije zaboravio da je upravo Bandić poslao pomoć u Split kad ga je u veljači prošle godine zatrpao snijeg. Bandić se Sanaderu zahvalio i rekao mu kako je zasad situacija pod kontrolom, no ako će situacija zaoštriti, nazvat će ga. 

U gorju 20, a na sjeverozapadu 10 novih centimetara

Tako su iz DHMZ-a obavijestili da bi tijekom današnjeg dana u gorskim krajevima trebalo pasti novih 20, a na sjeverozapadu više od 10 centimetara snježnog pokrivača. Snijega nošenog jakim vjetrom može biti i na Jadranu. 
Vrijeme će biti pretežno, a u Dalmaciji promjenjivo oblačno. Snijeg će povremeno padati na sjeverozapadu i zapadu zemlje, te u Lici i Gorskom kotaru, dok će u Slavoniji i Baranji padati kiša i susnježica, a na Jadranu kiša koja ponegdje može biti i obilnija uz mjestimičnu grmljavinu. 
Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, dok će na sjevernom Jadranu puhati umjerena i jaka, a na udare i olujna bura. U Dalmaciji će jako i olujno jugo postupno slabjeti i okretati se na jugozapadnjak.
Najviša temperatura kretat će se između -2 i 2 stupnja. Na istoku će rasti do 6 stupnjeva, dok će na sjevernom Jadranu biti do 6, a na južnom do 16 stupnjeva Celzijevih.

Snijega ko' u priči: Padat će u četvrtak i petak, ali i u nedjelju

Snijeg prognostičari najavljuju i za četvrtak i petak. U subotu ćemo opet kratko predahnuti, a u nedjelju nas očekuje stvaranje novog snježnog pokrivača.
Ugaženi snijeg razlog je otežane vožnje u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i središnjoj Hrvatskoj, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. 
Iz HAK-a i danas upozoravaju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme te da vožnju prilagode uvjetima na cestama. 

Nema komentara:

Objavi komentar