nedjelja, 13. siječnja 2013.

NAŠEM ZNANSTVENIKU PRVA NAGRADA U LONDONU VIDEO 'Englezima sam objasnio što je Mpemba efekt. U prijevodu, otkrio sam im toplu vodu i dobio 9.000 kuna!


NAŠEM ZNANSTVENIKU PRVA NAGRADA U LONDONU

VIDEO 'Englezima sam objasnio što je Mpemba efekt. U prijevodu, otkrio sam im toplu vodu i dobio 9.000 kuna!'

Autor: Tanja Rudež
Objavljeno: 10.01.2013
 
 
 
Mladi hrvatski znanstvenik Nikola Bregović pobjednik je natječaja Kraljevskog društva kemije (Royal Society of Chemistry) iz Londona za najbolje objašnjenje tzv. Mpemba efekta.

- Riječ je o fenomenu bržeg smrzavanja početno toplije vode u odnosu na hladniju pri jednakim uvjetima koji, premda poznat već dugi niz godina, još nije u potpunosti objašnjen - rekao je Nikola Bregović (26), asistent na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.
- Mpemba efekt prvi put je zaokupio pozornost moderne znanosti kasnih 60-ih godina kad je osnovnoškolac iz Tanzanije imenom Erasto Mpemba, prilikom pravljenja sladoleda, primijetio da se njegovo vruće mlijeko pretvorilo u sladoled brže nego ono prethodno ohlađeno na sobnu temperaturu - ispričao je Bregović.
Radoznali Mpemba pitao je za objašnjenje svoga profesora fizike, ali ni on nije znao.
- Zatim se obratio fizičaru D. Osborneu, ali ni on nije znao objašnjenje. Zajedničkim eksperimentiranjem Osborne i Mpemba došli su do prvih zaključaka, no nisu uspjeli dati potpuno objašnjenje, zbog čega se ta priča protegla sve do danas - rekao je Bregović. Najtječaj je poprimio globalni karakter jer se na njega prijavilo čak 22.000 osoba, a pobijedio je Nikola Bregović.
- Uzrok tog znanstvenog fenomena leži u zajedničkom djelovanju jačeg konvekcijskog strujanja u početno toplijem uzorku vode, što ubrzava izmjenu topline s okolinom, kao i temperaturi do koje se uzorak pothlađuje neposredno prije smrzavanja - objasnio je Bregović koji je dobio nagradu od 1000 funti (oko 9000 kuna)

Nema komentara:

Objavi komentar