utorak, 29. siječnja 2013.

VIDEO: OD UMJETNIH UDOVA STVORILI BIONIČKOG ČOVJEKA Znanstvenici: 'Ovo je zastrašujuće!'


VIDEO: OD UMJETNIH UDOVA STVORILI BIONIČKOG ČOVJEKA Znanstvenici: 'Ovo je zastrašujuće!'

  • Rex je kreiran za dokumentarni film 'Kako stvoriti bioničkog čovjeka'
    Screenshot
Objavljeno: prije 23 h i 17 min
 
 
 
Znanstvenici su stvorili bioničkog čovjeka koristeći umjetne udove i organe, a proces stvaranja koštao je 'samo' milijun dolara.
No Rex je, kako su ga nazvali njegovi stvoritelji, postao moralna dilema.
Naime, istraživanja na naprednoj protetici i umjetnim organima znače da će znanstvenici uskoro ne samo moći zamijeniti dijelove tijela koji nedostaju, već će ih moći i poboljšati.
Voditelj na C4 programu, Bertolt Meyer, socijalni psiholog iz Švicarske, rodio se bez lijeve ruke pa si je dao ugraditi 30 tisuća funti vrijednu bioničku ruku.
- Uzbuđujuće je i pomalo zastrašujuće. Znanost i tehnologija bi mogli prijeći granice evolucije - kazao je.
Profesor sa sveučilišta Boston, George Annas,upozorava da postoji opasnost od mijenjanja samog čovjeka: - Stvaranje novih vrsta može prouzročiti kaos. Ta stvorenja mogu, kao u mitu o Frankensteinu, postati destruktivna i bez mogućnosti kontrole.
Rex ima umjetno oko sa mirkočipom koji prima slike preko kamere na njegovim naočalama. Pomoću mirkočipa se elektirčni impulsi u mozgu pretvaraju u oblike i obrasce.
- Nadamo se da će pomoću ove tehnologije kompletno slijepa osoba moći vidjeti osnovne oblike i objekte - kazao je profesor Robert MacLaren sa Oxforda.
Znanstvenici se nadaju da će protetske zamjene za srce, bubrege, gušteraču i slezenu jednog dana riješiti svjetski problem nedostatka doniranih organa.
SynCardia Systems umjetno srce već spašava živote , a ugrađeno ih je dosad više od tisuću. Pokreće ga baterija, a služi kako bi trenutno zamijenio bolesno srce dok se ne nađe donor.

Nema komentara:

Objavi komentar