subota, 5. siječnja 2013.

LETJELICA BUDUĆNOSTI VIDEO, REVOLUCIJA U ZRAČNOM PROMETU Cepelin 'Aeroscraft' prevozit će bogataš


LETJELICA BUDUĆNOSTI

VIDEO, REVOLUCIJA U ZRAČNOM PROMETU Cepelin 'Aeroscraft' prevozit će bogataše, tenkove...

  • Aeros
Objavljeno: prije 11 h i 2 min
 
 
 
Ono po čemu se Aeroscraft razlikuje od drugih cepelina je interni sustav održavanja balasta
MONTEBELLO - Američka tvrtka Aeros završila je prototip svojeg novog zračnog broda Aeroscraft. Model dužine 60 metara služit će kao dokaz koncepta novog dizajna cepelina, koji će, ukoliko se pokaže uspješnim, u potpunosti revolucionizirati zračni promet.
Ono po čemu se Aeroscraft razlikuje od drugih cepelina je interni sustav održavanja balasta - prilikom iskrcavanja putnika i tereta iz klasičnih cepelina, potrebno ih je usidriti ili napuniti vodom, jer postaju sve lakši i uzgon ih gura prema gore. Aeroscraft posjeduje sustav kojim helij u komorama za uzgon može stlačiti natrag u spremnike, a komore ispuniti zrakom, te tako po potrebi mijenjati silu uzgona.
Uz sustav održavanja balasta, Aeroscraft je jedinstven i po tome što je teretni ili putnički prostor smješten unutar same letjelice, što omogućava bolja aerodinamička svojstva i slijetanje na bilo koji teren, bez potrebe za tornjevima za pristajanje ili sletne piste.
Istraživanje na Aeroscraftu djelomično financira i DARPA, agencija američke vojske koja radi na razvoju novih tehnologija.
Ukoliko se dizajn pokaže uspješnim, Aeroscraft bi mogao brzo, jeftino i pozdano prenositi čitave bojne vojnika, zajedno s pripadajućim vozilima, tenkovima, artiljerijom i bojnom opremom.
Opremljen za putnički prijevoz, mogao bi smjestiti do 180 putnika u luksuznim kabinama, s prostorijama za jelo, razonodu i odmaranje. Putovanje zrakom na ovaj način postalo bi jeftinije i udobnije od putovanja zrakoplovima, a znatno brže od putovanja brodovima.
Aeroscraft bi mogao služiti i kao ‘zračni teretni brod’, opremljen za utovar i istovar standardnih kontejnerskih tereta. Obzirom da mu ne trebaju luke i piste, mogao bi dostavljati robu i na lokacije koje su do sada bile nedostupne ili nepraktične za prijenos i dostavu robe u većim količinama.

Nema komentara:

Objavi komentar