petak, 6. srpnja 2012.

VIDEO Fascinantan video: Snimljen čudesan proces nastanka čovječjeg lica


BEBA U UTROBI

VIDEO Fascinantan video: Snimljen čudesan proces nastanka čovječjeg lica

  • YouTube
Objavljeno: prije 5 h i 12 min
 
 
 
Važna točka je udubljenje između nosa i gornje usne u kojemu se spajaju brojne tkivne ploče. Ako se ne spoje pravilno može doći do različitih komplikacija
Uz objašnjenje mnogih drugih zanimljivosti našeg organizma, BBC-jeva serija 'U ljudskom tijelu' prikazala je fascinantnu snimku formiranja bebinog lica. Taj se čudesan proces odvija već između drugog i trećeg mjeseca trudnoće, a ova je snimka nastala spajanjem 3-D modela temeljenih na skenovima embrija tijekom prvog tromjesečja razvoja.
Možda niste znali da je u tom procesu izuzetno važnan philtrum , udubljenje koje se proteže od srednjeg dijela gornje usne do dna nosa. U njemu se zapravo spajaju tkiva koja su možda najvažnije 'puzzle' u slagalici lica. Ako se ne spoje pravilno baš na tom mjestu, može doći do različitih komplikacija, npr. zečje usne. Također,philtrum može ostati ravan, što onda ukazuje na fetalni alkoholni sindrom .
Ono što se događa upravo u tim kritičnim trenucima nastanka ljudskog lica jedan je izuzetan i složen proces premještanja i spajanja tkiva i tkivnih ploča koji svakome od nas daje naš individualni izgled.

Nema komentara:

Objavi komentar