ponedjeljak, 30. srpnja 2012.

KAZNA 80 TISUĆA KUNA VIDEO Njemački turisti na Cresu oči u oči sa sredozemnom medvjedicom: Jesu li joj htjeli pomoći ili...?


KAZNA 80 TISUĆA KUNA

VIDEO Njemački turisti na Cresu oči u oči sa sredozemnom medvjedicom: Jesu li joj htjeli pomoći ili...?

  • YouTube
Objavljeno: prije 14 h i 22 min
 
 
 
Brod sa njemačkim turistima usidrio se u uvali u blizini Cresa. Bacali su na nju kamenčiće i potjerali je
Neupućeni i neobzirni turisti 11. srpnja u blizini kampa Kovačine na Cresu uznemiravali su sredozemnu medvjedicu koja se odmarala na obali. Sredozemna medvjedica zaštićena je životinja, a kako je ovaj incident s turistima zabilježen i videokamerama reagirao je Plavi svijet - Institut za istraživanje i zaštitu mora.
- Na snimci i fotografijama jasno se vidi kako skupina od četiri muškarca na plaži okružuje sredozemnu medvjedicu te joj prilazi na svega metar. Životinju prskaju morem nakon čega životinja, koja je očigledno izuzetno povjerljiva prema ljudima, bježi sa obale. Na snimci se vidi kako u moru uz plažu još ljudi promatra životinju, pokušavaju je pratiti plivajući itd. Prema informacijama koje se mogu čuti i pročitati uz snimku radi se o brodu s njemačkim turistima, a u maltretiranju životinje sudjeluje i posada (za koju ne znamo je li naša ili se također radi o strancima) – rekli su iz Plavog svijeta u svom priopćenju medijima.
Osim priopćenja koje su poslali javnosti, iz instituta su obavijestili i Državni zavod za zaštitu prirode o ponašanju prema medvjedici. Iz Plavog svijeta navode kako su već nekoliko puta upozoravali na to da je Sredozemna medvjedica koja boravi u području Kvarnera (Istra, Lošinj, Cres) izuzetno ugrožena vrsta koja je strogo zaštićena u Republici Hrvatskoj.
Ujedno su i molili da joj se ne prilazi, ne uznemirava i ne proganja jer su sredozemnoj medvjedici potrebne mirne i zaštićene plaže na kojima se može odmoriti. No, očito je da neki nisu shvatili upozorenja Plavog svijeta i odlučili se jako blizu, svega na jedan metar udaljenosti približiti ovoj strogo zaštićenoj životinji. Iako se prema videosnimci ne može utvrditi tko su osobe koje su uzrujale sjevernu medvjedicu, kazna za onoga tko ju uznemirava može biti i do 80.000 kuna.
Sredozemna medvjedica zasigurno najugroženiji Europski morski sisavac. Broj preživjelih predstavnika ove vrste procjenjuje se na ukupno svega 500-600 jedinki koje uglavnom obitavaju u dvije veće populacije - jednoj u području sjeveroistočnog Mediterana (Grčka, Turska, Cipar) i drugoj u području sjeveroistočnog Atlantika. Iako je u povijesti bila poznata kao redoviti stanovnik Jadrana, od sredine 1960-tih godina zbog ubijanja, uznemiravanja i nedostatka plijena te gradnje i urbanizacija u priobalju njihov broj značajno je smanjen te se od tada ne bilježi razmnožavanje već samo povremena opažanja primjeraka koji dolaze iz Sredozemlja, najvjerojatnije iz Grčke – navode iz Plavog svijeta u priopćenju.

Nema komentara:

Objavi komentar