petak, 12. listopada 2012.

U SAZVIJEŽĐU RAKA Spektakularno otkriće: Astronomi pronašli dijamant veći od Zemlje?


U SAZVIJEŽĐU RAKA

Spektakularno otkriće: Astronomi pronašli dijamant veći od Zemlje?

Autor:  Hina
Objavljeno: prije 13 h i 36 min
 
 
 
Planet nazvan '55 Cancri e' kruži oko zvijezde u sazviježđu Raka
LONDON - Astronomi su otkrili planet dvostruko veći od Zemlje, koji je uglavnom sačinjen od dijamanata, a nalazi se u orbiti oko zvijezde vidljive golim okom.
Planet nazvan '55 Cancri e' kruži oko zvijezde u sazviježđu Raka, a kreće se tako brzo da mu godina traje samo 18 sati, objavio je francusko-američki istraživački tim koji ga je otkrio.
Radijus planeta dvostruko je veći od Zemljina, ali znatno je gušći pa mu je masa osam puta veća. Nevjerojatno je topao, temperatura na površini doseže 1.648 Celzijevih stupnjeva.

Google oglasi

"Umjesto vodom i granitom, površina toga planeta vjerojatno je prekrivena dijamantom i grafitom", kažeNikku Madhusudhan, istraživač s Yalea čija će studija biti objavljena u časopisu Astrophysical Journal Letters.
U studiji, na kojoj je radio zajedno s Olivierom Mousisom s Instituta za astrofiziku i planetologiju iz Toulosea u Francuskoj, procjenjuje se da bi najmanje trećinu mase planeta, što je ekvivalent trostruke mase Zemlje, mogli činiti dijamanti.
Dijamantni planeti otkriveni su i ranije, no to je prvi puta da je jedan otkriven u orbiti oko zvijezde nalik suncu i tako detaljno proučavan.
Broj preporuka: 17
Preporučam
 
 
 

    Nema komentara:

    Objavi komentar