ponedjeljak, 15. listopada 2012.

AMERIČKI POVJESNIČAR IZNIO ZANIMLJIVU TEORIJU VOJNA SLUŽBA U NJEMAČKOJ Elvis Presley je bio agent CIA-e, unovačen u jeku hladnog rata! Trebao je dignuti revoluciju u DDR-u


AMERIČKI POVJESNIČAR IZNIO ZANIMLJIVU TEORIJU

VOJNA SLUŽBA U NJEMAČKOJ Elvis Presley je bio agent CIA-e, unovačen u jeku hladnog rata! Trebao je dignuti revoluciju u DDR-u

Objavljeno: prije 11 h i 19 min
 
 
 
Nakon položene zakletve, poput drugih tisuća mladića, poslan je izvan SAD-a u prekomorske baze. Elvis se našao u tenkovskoj diviziji koja je bila stacionirana u Njemačkoj. No, američki povjesničar Frank Biess koji proučava Presleyjev život tvrdi da takav potez američkih vlasti nije bio slučajan. Prema njegovim tvrdnjama, Elvis je trebao poslužiti kao “tajno oružje” u hladnom ratu. Njegova misija koju je oraganizirala CIA bila je toliko tajna da ni sam Elvis nije znao o čemu je zapravo riječ. On je prema planu američkih obavještajaca svojim brojnim nastupima trebao potaknuti mladež DDR-a da se pobuni protiv svog represivnog režima koji im je zabranjivao rock’n’roll i svaku drugu novost koja je dolazila s kapitalističkog zapada.

Masovni protesti

Provokacija je bila dobro smišljena i gotovo je uspjela. Elvisovi nastupi proširili su se preko željezne zavjese i sve je više Istočnih Nijemaca na užas komunističkog vodstva počelo slušati kralja rocka. Plesnjaci na kojima su se do tada svirali dosadnjikavi šlageri koji nisu dopuštali iole brže pokrete plesača zahvaljujući Elvisovoj glazbi pretvorili su se u mjesta razuzdane zabave, a DDR-ovci su u Elvisovoj maniri počeli plesati i po stolovima, što je komunističke vlasti ipak natjeralo na odgovor.

Google oglasi

Obnavljao spomenike

Sam generalni sekretar Komunističke partije DDR-aWalter Ulbricht je, pošto je dobio po nosu od svog moskovskog šefa Nikite Hruščova, zabranio puštanje Elvisove glazbe. Hruščov je vikao na Ulbrichta i prijetio mu smjenom zbog toga što ne može povjereni mu narod voditi po ispravnom marksističko-lenjinističkom putu. Poslušnik iz Berlina nije se nikako htio zamjeriti svom šefu i odmah je zabranio kako Elvisovu tako i svu zapadnjačku glazbu. No, nakon tog očajničkog poteza nastali su još veći problemi. U Dresdenu su počele spontane demonstracije studenata i gimnazijalaca kojima su se priključili kolege iz 13 gradova Istočne Njemačke. Sve je izgledalo kao početak revolucije i građanskog rata, ali komunistička je policija bila moćnija.

Veliki naivac

Snagom sile raspršili su demonstrante, a više od stotinu sudionika osuđeno je na šest mjeseci zatvora. Dašak slobode koji je Elvisovom glazbom ušao u DDR brzo je ugušen. Ta se glazba više nije slušala na javnim mjestima, a samo hrabri su je slušali u svoja četiri zida, i to u velikoj opasnosti da ne budu otkriveni. Kako je propao prvotni plan, CIA je iskoristila Elvisa da pozira pri obnavljanju spomenika poginulim njemačkim vojnicima iz 1. svjetskog rata kako bi se Zapadni Nijemci još čvršće vezali uz SAD. Amerika je krenula s politikom prema kojoj će u budućnosti Zapadni Nijemci biti prvi bedem protiv boljševizma. Sam Elvis Presley nije ni malo bio svjestan uloge koju je imao tijekom svoje vojne službe u Njemačkoj, u svojoj naivnosti mislio je da je samo običan vojnik.

Nema komentara:

Objavi komentar