subota, 6. listopada 2012.

Komad Marsa stiže na aukciju za 256 tisuća dolara


Komad Marsa stiže na aukciju za 256 tisuća dolara

Autor: Marija Lokas
Objavljeno: 03.10.2012
 
 
 
Maleni komad Marsa prošle je godine, tijekom kiše meteora, pao na Zemlju, a uskoro će se naći na aukciji.
Očekuje se da bi komadić Crvenog planeta, dugačak 8,9 centimetara i težak 326 grama, mogao dostići cijenu od vrtoglavih 256.000 dolara. Dodatnu vrijednost kamenu s Marsa daje i njegov lijepi oblik.

Dio meteorske kiše

Formiran je ispod površine Marsa, a u svemir je izbačen nakon udara asteroida u planet prije nekoliko milijuna godina. Nakon poprilično dugog putovanja kroz svemir komadić s Marsa postao je dio meteorske kiše koja je prošle godine pala u pustinju u Maroku. Meteorit ima i svoje ime, nazvan je Tissint, prema selu pokraj kojega je pronađen. Prema izjavama stručnjaka, prošlogodišnja kiša meteora bila je najveća u posljednjih sto godina.

Google oglasi

Pronašli su ga zaposlenici jedne američke kompanije koja se bavi upravo prikupljanjem takvih stijena.
Ranije ove godine kompanija je prodala dosta veći komad meteorita koji je bio težak čak 1,134 grama. Manji komad su zadržali i prodat će ga na skorašnjoj aukciji. Stijena je po svojem sastavu vulkanska, a formirana je od okamenjene lave na Marsu.
Aukcija na kojoj će se komadić s Marsa naći u ponudi bit će održana 14. listopada ove godine u New Yorku, a uz njega u ponudi će biti još 125 drugih predmeta koji su iz svemira doletjeli na Zemlju.

Strastveni kolekcionari

Radi se o komadićima Marsa, Mjeseca i asteroida. Inače, meteorit nema vrijednost ako ga nije proučio stručnjak kako bi utvrdio sastav i porijeklo ili ako nije dio iste meteorske kiše. Strastveni kolekcionari više cijene meteorit koji je primijećen kako pada na Zemlju od onih kasnije pronađenih na tlu.
Kako su, primjerice, kiše meteorita česta pojava u Sahari, lokalno stanovništvo već se naučilo da nakon svake takve pojave s tla pokupe svaki kamen koji im je nepoznatog sastava.

Nema komentara:

Objavi komentar