četvrtak, 20. prosinca 2012.

Znanstvenici će u ožujku konačno objaviti da su riješili tajnu misterioznog Higgsovog bozona?


Znanstvenici će u ožujku konačno objaviti da su riješili tajnu misterioznog Higgsovog bozona?

Autor:  Hina
Objavljeno: prije 11 h i 58 min
 
 
 
Stručnjaci iz europskog instituta CERN objavili su u srijedu da bi na konferenciji u ožujku iduće godine mogli definitivno objaviti da su riješili tajnu misterioznog Higgsovog bozona.
No, odbacili su nagađanja koja su se pojavila nainternetskim blogovima, pa čak i u nekim znanstvenim časopisima da su umjesto jednog tipa te elementarne čestice pronašli dva.
Znanstvenici s CERN-a u lipnju su izvijestili kako su pronašli česticu koja daje masu svim stvarima, kako je to zamislio i prije pola stoljeća objasnio teorijski fizičar Peter Higgs.

Google oglasi

"Najnoviji podaci do kojih smo došli posljednjih nekoliko mjeseci pokazuju da nije jednostavan kao Higgsov bozon, ali mu je jako nalik", rekao je Oliver Buechmuller s CERN-a.
Nagađanja da se bi se moglo raditi o dva Higgsa, temeljnoj subatomskoj čestici iz koje je nastao svemir nakon Velikog praska prije 13,7 milijardi godina, pojavila su se nakon izvješća znanstvenika s CERN-a prošloga tjedna.
Definitivna potvrda o njegovu otkriću sasvim sigurno bi im donijela Nobelovu nagradu.
Eksperimentalna potvrda postojanja Higgsova bozona, koji je u javnosti poznat i kao "Božja čestica", bila je jedan od glavnih ciljeva rada novog CERN-ov

Nema komentara:

Objavi komentar