petak, 21. prosinca 2012.

Još smo ovdje! Od apokalipse ništa, no prijetnji ne nedostaje


Još smo ovdje! Od apokalipse ništa, no prijetnji ne nedostaje

Stanje je pojasnila i NASA no dali su samo trenutačnu utjehu, jer prijetnji Zemlji ne manjka. Svakodnevno možemo očekivati udare asteroida, klimatske promjene...

Petak, 21. 12. 2012. u 08:52, zadnja izmjena prije 3 sata i 9 minuta   Piše: 
Još smo ovdje! Od apokalipse ništa, no prijetnji ne nedostaje24sataIlustracija
Posljednjih dana se intenzivno govorilo o smaku svijeta koje su navodno najavile Maje u svojem kalendaru. No, čini se kako smo za sada svi uspjeli preživjeti. 
'Sudnji dan' prvo je nastupio na Novom Zelandu, s kojega su već javili da su svi na broju. 
Unatoč tome što su mnogi na spomen naprasnog nestanka svijeta i civilizacije zbijali šale, neki su crne najave shvatili vrlo ozbiljno. Različiti dijelovi svijeta proglašeni su najsigurnijim mjestima za preživljavanje, a neki su čak kupovali zalihe hrane i vode  za slučaj da se 21. prosinca 2012. probude na devastiranom planetu. 
Selo Bugarach u Francuskoj polagano će se isprazniti nakon što su turisti tamo masovno pohrlili u nadi da će se spasiti od nestanka svijeta. Načelnik sela čak je pozvao policiju kako bi spriječila hordu ljudi da nasrne na selo koje ima samo 179 stanovnika. Mnogi su navodni smak svijeta odlučili dobro unovčiti različitim partyjima 'za kraj', a muškarac u Italiji ponudio je noćenje u svojoj kući za 1200 funti. Gostima je servirao pizzu 'Apokalipse' uz bocu vina 'Sudnjeg dana', piše Daily Mail.
No neki i dalje tvrde da će kraj nastupiti u 11.11 sati po koordiniranom svjetskom vremenu (UTC), što je 12 sati i 11 minuta po hrvatskom vremenu. To bi značilo da još nije gotovo. 
Kao što smo već pisali, era Petog sunca za Maje je počela 11. kolovoza 3114. godine prije Krista te završava 21. prosinca 2012. godine. Kalendar je usklađen sa zimskim solsticijem, pa se vjeruje da je spomenutoj eri kraj točno u 12 sati i 11 minuta po našem vremenu. Tada nastupa zimski solsticij, tj. počinje zima.

NASA: Ideja o trenutačnom smaku svijeta je apsurdna

Čak se i NASA osjetila pozvanom da umiri javnost pa je znanstvenik u NASA-i i specijalist za život u svemiru David Morrison pojasnio kako stoje stvari. 
- Teorija o trenutačnom smaku svijeta koji bi uzrokovao ma koji razlog je apsurdna. Zemlja postoji već četiri milijarde godina i još će ih mnogo proći prije nego što Sunce naš planet učini nenastanjivim - rekao je Morrison. 
Svojim objašnjenjem dao je samo trenutačnu utjehu, jer prijetnja Zemlji ne nedostaje. Svakodnevno  možemo očekivati udare asteroida, drastične klimatske promjene, virusne pandemije i nuklearne ratove. 
Znanstvenici procijenjaju da će se Sunce koje poznajemo za oko pet milijardi godina pretvoriti u 'golemu crvenu kuglu' no do tog će trenutka njegova sve veća toplina već prouzročiti potpuno isparavanje oceana i nestanak zemljine atmosfere. Sunce će se potom hladiti sve do potpunog gašenja, ali nas to više doista ne bi trebalo brinuti. 
- Sve do tada nema nijedne poznate astronomske ili geološke prijetnje koja bi mogla uništiti Zemlju - poručio je Morrison. Otkrio je i kako je 12 posto Amerikanaca bilo uvjereno u nadolazeću apokalipsu. 

U Meksiku slave početak 'Nove ere'

Oko 1000 samoproglašenih šamana, jogija i swamija okupilo se u meksičkom gradu Meridi na poluotoku Yucatanu, udaljenom oko sat i pol od ruševina majanskog grada Chichen Itza, za koji vjeruju da je mjesto za dobar početak 'nove ere' koja je počela u pet sati ujutro po lokalnom vremenu. Za razliku od ostatka svijeta oni ne vjeruju u kraj, već novi početak, koji će slaviti sve do 23. prosinca. 
Rusiji je jedan muzej nudio doček, ali i spas od apokalipse za 1500 dolara u podzemnom bunkeru bivšeg sovjetskog diktatora Josefa Staljina. Organizator je garantirao povrat pola novca ukoliko se ništa ne dogodi. Bunker je smješten 65 metara ispod površine tla, a bio je namijenjen spasu od nuklearnog napada. U njemu je danas muzej. Svih 1000 ulaznica za party u bunkeru je rasprodano. 
Srbija ima svoje mjesto za spas, planinu Rtanj, koja privlači mnoge. Legenda kaže da je planina piramidalnog oblika davno progutala čarobnjaka koji će se na sudnji dan u vatrenoj kugli pojaviti na vrhu Rtnja. Planina će se otvoriti i postati sigurno mjesto za spas, dok će čarobnjak krenuti uništavati ostatak svijeta. 
Srpski Blic javlja kako su svi slobodni smještaji oko Rtnja popunjeni. Jasmina Milenović iz Turističkog kompleksa Rtanj rekla je da u selu Rtanj u podnožju planine više nema slobodnih soba, čak ni kreveta. Smještaji su bukirani i tijekom cijelog vikenda. 

Nema komentara:

Objavi komentar