ponedjeljak, 10. prosinca 2012.

VIDEO Golemi asteroid preletjet će kraj Zemlje 12. 12. 2012.! Asteroid 4179 Toutatis Michael Busch Autor: Portal Jutarnji.hr Objavljeno: 07.12.2012 inShare Za sve dežurne jahače apokalipse idućeg će se tjedan dogoditi jedan vrlo značajan astronomski fenomen. Naime, asteroid 4179 Toutatis dug 4,46 kilometara i širok 2,4 kilometra proletjet će kraj Zemlje na udaljenosti od 6,9 milijuna kilometara, što je u astronomski okvirima gledano, vrlo blizu našeg planeta. Za usporedbu, to je udaljenost 18 puta veća nego li udaljenost između Zemlje i Mjeseca. Znakovito, posebno za teoretičare o smaku svijeta, fenomen će se zbiti na datum 12. 12. 2012. Za sve one bez teleskopa, a koji bi uživo htjeli svjedočiti tom događaju, loša vijest - asteroid neće biti vidljiv golim okom. VEZANE VIJESTI Vijesti OBRANA OD ARMAGEDONA NASA gradi raketu s nuklearnom glavom za uništenje asteroida koji prijete Zemlji! Opasnosti koje prijete čovječanstvu: ‘Prije će nas ubiti klimatske promjene nego nuklearni rat ili udar meteora’ Moći ćete pratiti stream: Asteroid širok gotovo 1,6 kilometara ove nedjelje zakovitlat će se 'tik' uz Zemlju Smak svijeta, ali ovaj put ZNANSTVENO: Ovo nisu KLETVE, ovo je osam scenarija kojih se i STRUČNJACI BOJE Unatoč tome, astronomi nestrpljivo čekaju njegov prelet, kako bi ga bolje pogledali i pokušali dokučiti od čega je sastavljen. Takva informacija nadopunila bi ukupno razumijevanje o ranim danima Sunčevog sustava, prenosi National Geographic. Iako asteroid Toutatis pored Zemlje preleti svake četiri godine, znanstvenici još uvijek pokušavaju shvatiti njegovu putanju kroz Sunčev sustav. Znanstvenik Michael Busch iz opservatorija National Radio Astronomy ističe da se svemirsko tijelo kreće poput žiroskopa. Nakon svakog preleta kraj Zemlje, gravitacija planeta bi uzrokovala male promjene u njegovoj rotaciji. S godinama, ta rotacija se značajno promijenila, a upravo zbog toga znanstvenici i dalje pokušavaju dokučiti kako je raspoređena masa tog asteroida.


VIDEO Golemi asteroid preletjet će kraj Zemlje 12. 12. 2012.!

  • Asteroid 4179 Toutatis
    Michael Busch
Objavljeno: 07.12.2012
 
 
 
Za sve dežurne jahače apokalipse idućeg će se tjedan dogoditi jedan vrlo značajan astronomski fenomen.
Naime, asteroid 4179 Toutatis dug 4,46 kilometara i širok 2,4 kilometra proletjet će kraj Zemlje na udaljenosti od 6,9 milijuna kilometara, što je u astronomski okvirima gledano, vrlo blizu našeg planeta. Za usporedbu, to je udaljenost 18 puta veća nego li udaljenost između Zemlje i Mjeseca.
Znakovito, posebno za teoretičare o smaku svijeta, fenomen će se zbiti na datum 12. 12. 2012.
Za sve one bez teleskopa, a koji bi uživo htjeli svjedočiti tom događaju, loša vijest - asteroid neće biti vidljiv golim okom.
Unatoč tome, astronomi nestrpljivo čekaju njegov prelet, kako bi ga bolje pogledali i pokušali dokučiti od čega je sastavljen. Takva informacija nadopunila bi ukupno razumijevanje o ranim danima Sunčevog sustava, prenosi National Geographic.
Iako asteroid Toutatis pored Zemlje preleti svake četiri godine, znanstvenici još uvijek pokušavaju shvatiti njegovu putanju kroz Sunčev sustav.
Znanstvenik Michael Busch iz opservatorija National Radio Astronomy ističe da se svemirsko tijelo kreće poput žiroskopa. Nakon svakog preleta kraj Zemlje, gravitacija planeta bi uzrokovala male promjene u njegovoj rotaciji. S godinama, ta rotacija se značajno promijenila, a upravo zbog toga znanstvenici i dalje pokušavaju dokučiti kako je raspoređena masa tog asteroida.

Nema komentara:

Objavi komentar