ponedjeljak, 10. prosinca 2012.

Crnogorci oborili rijetkog orla zbog straha da ih - špijunira!


Crnogorci oborili rijetkog orla zbog straha da ih - špijunira!

Crni orao izrazito je rijetka europska ptica. Prema nekim podacima postoji samo osam parova crnog orla u svijetu zbog čega je ta vrsta zaštićena od Europske unije

Ponedjeljak, 10. 12. 2012. u 15:55, zadnja izmjena prije 6 minuta   Piše: 
Crni orao, iznimno rijetka europska ptica, kojeg su poljski ornitolozi označili odašiljačem kako bi pratili njegovo kretanje, pronađen je ubijen u Golubovcima kod Podgorice u Crnoj Gori, javlja portal Vijesti.
Ornitolog Mihailo Jovićević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica krenuo je u potragu za orlom imena Bruzda nakon što ga je poljski ornitolog Pavel Mirski 3. prosinca obavijestio kako sustav za praćenje pokazuje da je ptica najvjerojatnije mrtva, a da se odašiljač premješta s mjesta na mjesto. 
Jovićević je po signalu odašiljača našao mrtvog orla u dvorištu direktora Nacionalnog parka "Skadarsko jezero", Gorana Škatarića. Saznao je kako je ranjenog orla pronašao lovac u mjestu Podhum te ga donio Škatariću. On je odmah pozvao policiju kojoj je predao odašiljač zbog sumnje da je riječ o - špijunaži!
- Orao je jedva pokazivao znakove života, a budući da je na leđima imao veliki monitor, normalno je bilo da odmah o tome obavijestim policiju - opravdava se Škatarić.
Jovićević je u petak podnio kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je, prema dosadašnjim saznanjima, najvjerojatnije iz sačmarice ubila crnog orla. Zamjerio je Škatariću što nije ranjenog orla odnio veterinaru i spasio. Rendgenska snimka pokazala je da je uginula ptica u sebi imala čak sedam zrna od sačme. 
Prema podacima kojima raspolaže Jovičević, u svijetu postoji samo osam parova crnog orla, zbog čega je ta ptica zaštićena od Europske unije.
Pročitajte više u rubrici Svijet.

Nema komentara:

Objavi komentar