ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

Skoro kao i prava: Robotskom rukom upravlja svojim mislima


Skoro kao i prava: Robotskom rukom upravlja svojim mislima

Znanstvenici su ženi (52) usadili dvije elektrode u mozak preko kojih ona upravlja robotskom rukom koja je pokretljivošću brzinom dosad najsličnija pravoj ljudskoj

Ponedjeljak, 17. 12. 2012. u 10:35, zadnja izmjena prije 40 minuta   Piše: 
Skoro kao i prava: Robotskom rukom upravlja svojim mislimaREUTERS/PIXSELLVježbom je Jan bila sve brža i preciznija
Jan Scheuermann (52) smijala se od sreće nakon što je uspjela vlastitim mislima obaviti jednostavne zadatke robotskom rukom nakon nekoliko tjedana treninga. Prije 13 godina dijagnosticirali su joj degenerativni poremećaj mozga, te je paralizirana od vrata nadolje. Znanstvenici u SAD-u razvili su novu robotsku ruku koja se pokreće mislima, a pokretljivija je od ikoje proteze dosad te najsličnija ljudskoj ruci. 
Kako piše Reuters, ovo je velik korak naprijed u protezama kojima se izravno upravlja iz mozga. Ranije su već razvijeni sustavi kojima je paraliziranim pacijentima omogućeno da tipkaju ili pišu samo uz pomoć misli, a istraživači u Švicarskoj usadili su elektrode na mrežnicu pacijentu i omogućili mu da čita. Znanstvenici vjeruju da će novim napretkom ovih istraživanja uskoro biti moguće zaobići oštećene živce i omogućiti ljudima da opet koriste paralizirane mišiće. U međuvremenu, ovakvi sustavi omogućit će ljudima da kontroliraju egzoskelet, odnosno robotske noge, i ponovno hodaju. 
Znanstvenici na sveučilištu u Pittsburghu ženi su usadili dvije mikroelektrode u centar u mozgu koji upravlja pokretima te ih spojili na robotsku ruku preko računala koje je prevodilo signale iz mozga u naredbe za ruku. 
- Ove elektrode su fascinantne jer su jako male i nisu nešto što se može kupiti u dućanu s elektroničkom opremom - kaže Michael Boninger koji je radio na studiji. Dodaje da je stvarni napredak u načinu na koji radi algoritam te pojašnjava da je točan prijevod signala iz mozga bio jedan od najvećih izazova. Pacijentica kojoj su usadili elektrode nekoliko je tjedana učila kako koristiti ruku, no nakon samo dva dana ju je uspjela pokrenuti. Nakon nekog vremena uspijevala je obavljati zadatke te ubrzati ruku. 
Znanstvenici planiraju napraviti bežičnu verziju kako između glave i proteze ne bi trebalo biti žica, ali i senzore koji bi mogli mozgu dati informaciju drži li pacijent nešto vruće ili hladno ili kakva je površina. 

Nema komentara:

Objavi komentar