nedjelja, 23. rujna 2012.

Zbog rekordnog topljenja arktičkog leda Europi prijeti ekstremna zima!


Zbog rekordnog topljenja arktičkog leda Europi prijeti ekstremna zima!

  • Žuta linija prikazuje prosječni minimum površine leda u razdoblju od 1979. do 2010.
    NASA
Objavljeno: 21.09.2012
 
 
 
Ove godine je ledeni pokrivač manji od onog najmanjeg iz 2007. za površinu Teksasa
Rekordno topljenje arktičkog leda ovog ljeta moglo bi ove godine dovesti do izuzetno hladne zime u Velikoj Britaniji i na sjeveru Europe. Jednako se dogodilo već 2007. i 2011., kad je zima bila oštra nakon ljeta s natprosječno malo leda na Arktiku.
Jennifer Francis sa Sveučilišta Rutgers objasnila je da se još uvijek ne mogu izvesti konkretna predviđanja, no da je oštra zima "vrlo vjerojatna".
Jutarnji list već je izvijestio da je ove godine arktička ledena kapa rekordno smanjena , čak više nego 2007., godine u kojoj je bila najmanje otkad su pred tri desetljeća počela satelitska mjerenja. Ove godine je ledeni pokrivač manji od onog iz 2007. za površinu jednaku američkoj saveznoj državi Teksas.

Google oglasi

Arktički ocean, čija je površina sada znatno veća nego npr. prošle godine, tijekom ovog polarnog ljeta apsorbirao je sunčeve zrake 24 sata, a ta se nakupljena toplina u moru mora ispustiti u atmosferu da bi se ove jeseni ponovno mogao stvoriti led.
Ta toplina i vodeno isparavanje će imati velik utjecaj namlazne struje vjetrova koje se kreću sa zapada na istok i čine granicu između hladnih arktičkih i toplijih središnjih geografskih širina. Ta se granica posljednjih godina pomiče sve sjevernije, a znanstvenici su nedavno otkrili i da se usporava.
To znači da se vremenski uvjeti, kakvi god bili, sporije mijenjaju, jer se meteorološki sustavi sporije kreću i onda i sporije izmjenjuju na određenom mjestu. Tada mogu nastati i 'čepovi', poput onog koji je 2010. uzrokovao ekstremno toplo ljeto u zapadnoj Rusiji.
Ove godine se na Greenlandu našao sličan 'čep' anticiklone i upravo on je uzrokovao tako ekstremno topljenje leda. Sve ove promjene događaju se mnogo ranije nego što su znanstvenici predviđali. A kako se površina leda u moru bude smanjivala, tako će se mlazne struje vjetrova još više usporiti i pomaknuti još sjevernije, što će dovesti do više ekstremnih vremenskih prilika i iznimnih promjena u temperaturi.

Nema komentara:

Objavi komentar