utorak, 18. rujna 2012.

UPOZORENJE STRUČNJAKA Čeka li nas budućnost bez mesa? Uz rast stanovništva i suše, u budućnosti ga nećemo moći proizvesti dovoljno!


UPOZORENJE STRUČNJAKA

Čeka li nas budućnost bez mesa? Uz rast stanovništva i suše, u budućnosti ga nećemo moći proizvesti dovoljno!

  • Zbog suše u Slavoniji proglašena je elementarna nepogoda. Štete od suše se procjenjuju na 514 milijuna kuna, a najveće štete su na kulturama kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe.
    Vlado Kos / Cropix
Objavljeno: 17.09.2012
 
 
 
Do 2050. bi nam trebala tri planeta Zemlje da bismo zadovoljili svoj tempo energetske potrošnje i sirovinskih potreba.
U nedavno objavljenoj studiji Međunarodni institut za vodu iz Stockholma (SIWI) upozorava da će zbog globalnog zagrijavanja, sve većih suša, ali i rasta svjetskog stanovništva, masovna proizvodnja mesa postati nemoguća i da će meso postati luksuzna roba koju će si moći priuštiti samo oni najbogatiji.
Studija upozorava da su suše diljem svijeta ovog ljeta samo predskazatelj onoga što tek dolazi, a da manje vode i više stanovništva automatski znači i veliki manjak hrane. Već i danas svjedočimo manjku mesa, a prema SIWI-jevim procjenama, mogli bismo ga proizvoditi dovoljno za potrebe čitavog svjetskog stanovništva tek kad bi njegov udio u prehrani pao sa sadašnjih 20 posto na pet posto. Milijarda ljudi već je pothranjena, a uzdodatne dvije koje će nastanjivati Zemlju do 2050. situacija će biti još alarmantnija.
Iako proizvodnja hrane konstantno raste, ona još uvijek nije dovoljna za sva usta na svijetu. Čak i kad bi se hrana pravednije raspodijelila između raznih dijelova svijeta, u budućnosti je jednostavno neće biti dovoljno za prehraniti sve. A za osnovne sirovinske potrebe, upozorava SIWI, do 2050. bi nam trebala tri planeta Zemlje da bismo zadovoljili svoj tempo energetske potrošnje i sirovinskih potreba.

Google oglasi

Broj preporuka: 3
Preporučam
 
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar