četvrtak, 27. rujna 2012.

Kontroverzno suđenje u Italiji: Na optuženičkoj klupi znanstvenici koji nisu predvidjeli potres u L'Aquili



Kontroverzno suđenje u Italiji: Na optuženičkoj klupi znanstvenici koji nisu predvidjeli potres u L'Aquili

  • Wikimedia Commons
Objavljeno: prije 14 h i 18 min
 
 
 
Skupina znanstvenika nije predvidjela potres koji je 6. travnja 2009. pogodio L'Aquilu, unatoč podrhtavanjima tla nekoliko dana prije
Skupina talijanskih znanstvenika mogla bi se naći u zatvoru zbog pogibije 308 osoba u teškom potresu u L'Aquili , kojeg skupina nije predvidjela unatoč podrhtavanjima tla u danima prije nego što je potres 6. travnja 2009. pogodio taj grad u središnjoj Italiji.
Sedmero znanstvenika tereti se da je njihova analiza bila "nepotupuna, neprofesionalna, neprimjerena i pogrešna", s obzirom na više desetaka podrhtavanja tla koja su prethodila potresu. Tužiteljstvo tvrdi da žrtve ne bi poginule da ti znanstvenici nisu umanjili rizik od potresa.
Tužiteljstvo je citiralo izjavu Enza Boschija, jednog od članova tima i bivšeg ravnatelja talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, da on "odbija mogućnost potresa".

Google oglasi

- Zbog te su rečenice izgubljeni ljudski životi, rečeno je na suđenju.
No suđenje je vrlo kontroverzno jer međunarodna znanstvena zajednica prilično složno tvrdi da se potrese jednostavno ne može predvidjeti, bez obzira na podrhtavanja tla. Strani znanstvenici zato smatraju da se njihove talijanske kolege koristi kao žrtvenu janjad.
Dotični potres i otprilike 250 naknadnih potresa koji su uslijedili uzrokovali su 10 milijardi eura štete unutar 48 sati. Suđenje je započelo u rujnu 2011. i trebalo bi završiti u listopadu ove godine.

Nema komentara:

Objavi komentar