petak, 28. rujna 2012.

Hoće li izvrsni govor Michelle Obame promijeniti povijest?


Hoće li izvrsni govor Michelle Obame promijeniti povijest?

Ako Barack Obama 6. studenog bude ponovno izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih država dugovat će prvoj dami više od bilo kojeg drugog predsjednika

Četvrtak, 27. 9. 2012. u 12:15   Piše: 
Loading ...
 AFPMichelle je uz supruga bila od samih početakaSljedeća slika
Ako Barack Obama 6. studenog bude ponovno izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih država dugovat će prvoj dami više od bilo kojeg drugog predsjednika koji je osvojio drugi mandat, piše CNN.
Michelle Obama održala je u Charlotteu u Sjevernoj Karolini jedan oD najboljih govora ikada održanih na nacionalnoj političkoj konvenciji. Još važnije je da bi govor mogao imati veći utjecaj na neposrednu budućnost zemlje nego hvaljeni govor Baracka Obame na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Bostonu 2004. godine. Zašto?
Svojim govorom je Obamine osobne priče povezala direktno sa životima milijuna birača koji se boje da bi mogli postati prva generacija Amerikanaca koji svojoj djeci neće moći ponudiiti nešto više od onoga što su oni imali. 
Ako se sagledaju emocije, bilo je tu mnogo više pravih emocija nasuprot retoričkima nego u bilo kojem govoru, Michelle je pokazala osjećaj koji se rijetko prenosi u političkom jeziku danas, a to je ljubav.
Prva dama nije se ustručavala otvoreno i često upotrebljavati riječ ljubav kada je govorila o radnom narodu iz svih klasa, obiteljima oružanih snaga, useljenicima, roditeljima, a posebno kada je govorila o svom mužu i djeci. Njezin performans bio je izvanredan i po pitanju strasti i po pitanju iskrenosti, a mnogi dijelovi govora su za pamćenje.
Zbog kvalitete govora ne čudi da su ga mnogi komentatori već smjestili u povijesne knjige. Ipak, nisu objasnili zašto bi taj govor stvarno mogao promijeniti ono što se biti zapisano u tim knjigama. Ako do toga dođe, razlog će biti govor kojim je po prvi put u četiri goidne sama dovela demokrate do suza i na noge postavila ideju Baracka Obame kao predjednika SAD-a. Jer koliko god to Obamina kampanja negirala, činjenica je da su prioriteti, ponašanje i postignuća Obamine administracije razočarali mnoge demokrate. 
Neki od njih tvrde da je Obamin politički vrhnac izborna noć 2008. godine. Sada četiri godine kasnije on ponovno mora inspirirati milijune građana. Michelle je govorom možda otvorila put svom mužu da se rati u srca onih koji su u njega polagali velike nade. 

Uspoređuju je s Jacqueline Kennedy

Michelle Robinson rođena je 17. siječnja 1964. godine u Chicago. Njezin otac Fraser Robinson III. radio je u gradskom vodovodu, a bio je i poznati demokratski stranački povjerenik u svojoj četvrti. Njezina majka Marian Shields Robinskon radila je kao tajnica. 
Odrastala je u obitelji koja je držala do tradicionalnih vrijednosti kao što su zajednički objedi i zajedničko provođenje vremena. Oduvijek se isticala inteligencijom pa je tako presočila rugi razred i školovanje nastavila u razredu za andarenu djecu. 
Tijekom srednje škole uvijek je bila na popisu najboljih učenika, a nakon srednje škole upisala je studij sociologije i afroameričke povijesti, kulture i politike na Sveučilištu Princeton. Uskoro se prebacila na Harvard na kojem je 1988. godine doktorirala pravo, a tijekom studiranja bila je dio političkih demonstracija kojima su tražili zapošljavanje profesora iz redova manjina. 
Svog budućeg supruga Baracka Obamu upoznala je u firmi Sidley Austin gdje su oboje radili. Vjenčali su se u listopadu 1992. godine, prva kćer Malija Ann rodila im se 1998. godine. Mlađu kćer Natashu dobili su 2001. godine. 
Obamu je podupirala tijekom cijele njegove političke karijere, još otkad je izabran za senatora Illinoisa pa do izbora za predsjednika SAD-a. Sa njihove dvije kćeri pratila ga je diljem Sjedinjenih Američkih Država, a već nakon prve pobjede mnogi su tvrdili da je mnogo pridonijela njegovoj pobjedi. 
Ljudi je vole uspoređivati s Jacqueline Kennedy zbog uglađena, ali ne pretjerana stila, ali i s Barbarom Bush zbog discipline i sklada. 

Nema komentara:

Objavi komentar