nedjelja, 10. veljače 2013.

Ona je vještica': Mladu majku živu spalili, policiju su otjerali


Ona je vještica': Mladu majku živu spalili, policiju su otjerali

Papua Nova Gvineja: Ženu su skinuli do gola i polili benzinom na hrpi smeća. Prozvali su je za smrt dječaka, uvjereni da ga je ubila vračanjem i čarobnjaštvom

Petak, 08. 2. 2013. u 11:59    Piše: Tajana Gvardiol
'Ona je vještica': Mladu majku živu spalili, policiju su otjeraliAFPŽenu su spalili na hrpi smeća
Dvadesetogodišnja majka dvoje djece živa je spaljena u Papui Novoj Gvineji nakon što ju je lokalno stanovništvo optužilo da je vještica. 
Prema nekoliko izvješća, Kepari Leniata je mučena i ubijena u srijedu ispred razularene gomile ljudi u gradu Mount Hagenu. Ženu su skinuli do gola i polili benzinom na hrpi smeća. Zapalili su je rođaci mladog dječaka koji je nedavno umro nakon jakih  bolova u trbuhu i prsima. Za njegovu smrt prozvali su Leniatu, uvjereni da ga je ubila čarobnjaštvom, javlja Huffington post
Policiju i vatrogasce koji su pokušali spasiti Leniatu ljuta gomila je otjerala. 
Kako javlja BBC, šef policije Supt Kaiglo Ambane rekao je za lokalne medije da će odgovorne za smrt mlade majke dovesti pred lice pravde. 
Američko i australsko veleposlanstvo osudili su ubojstvo. Premijer Papue Nove Gvineje Peter O'Neill dao je priopćenje u kojem navodi kako 'nitko ne može počiniti takav odvratan čin'. 
- Barbarsko ubijanje povezano sa navodnim čarobnjaštvom i nasilje nad ženama zbog vjerovanja da čarobnjaštvo ubija postaje preučestalo u nekim dijelovima zemlje. Neprihvatljivo je da žene, stari i slabi u našem društvu budu mete i optuženi za navodna čarobnjaštva ili druge stvari s kojima oni nemaju nikakave veze - rekao je O'Neill.
Prema nekim izvorima, velik broj stanovništva Papue Nove Gvineje vjeruje da je magija i čarobnjaštvo odgovorna za više smrti nego prirodni uzroci.

Nema komentara:

Objavi komentar