četvrtak, 7. veljače 2013.

PRESLATKE MASOVNE UBOJICE Domaće mačke najveće su štetočine na Zemlji: Već su istrijebile 33 vrste ptica, sisavaca i reptila!


PRESLATKE MASOVNE UBOJICE Domaće mačke najveće su štetočine na Zemlji: Već su istrijebile 33 vrste ptica, sisavaca i reptila!

  • JULIAN STRATENSCHULTE
Objavljeno: 06.02.2013
 
 
 
Mačke su izrazito invazivna vrsta koja se lako prilagođava novim staništima, te lokalne vrste dovodi do istrebljenja
Domaće mačke najčešći su kućni ljubimac na svijetu, a zadnjih godina postale su i apsolutni hit interneta, no ta mala, slatka bića nemilosrdne su ubojice koje se mogu uspoređivati s čovjekom u svojoj sposobnosti uništavanja okoliša.
Prema najnovijem istraživanju objavljenom prošli tjedan u znanstvenom časopisu ‘Nature Communications’, mačke su izrazito invazivna vrsta koja se lako prilagođava novim staništima, te lokalne vrste dovodi do istrebljenja.
Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, domaće mačke ubiju do 3,7 milijardi ptica, što ih čini većom prijetnjom po ptičje populacije od zgrada, tornjeva, prozora, otrova i automobila zajedno. U godinu dana ubiju i do 20,7 milijardi sisavaca, uglavnom manjih glodavaca.

Google oglasi

Sveukupno, istraživači vjeruju kako su mačke samostalno odgovorne za istrebljenje čak 33 moderne vrste ptica, sisavaca i reptila.
Najveći problem su divlje mačke i mačke koje ne žive u stanovima ili kućama. Takvih, procjenjuje se, ima između 30 i 80 milijuna samo u sjevernoj Americi, i svaka od njih ubije do 46 ptica i 338 malih sisavaca godišnje.
Ljudi su, pripitomljavanjem mačaka, od njih učinili jednu od najinvazivnijih vrsta na zemlji, no ako želimo izbjeći dalja istrebljenja čitavih vrsta, bit će potrebno, tvrde znanstvenici, smanjiti populacije divljih mačaka i držati mačke u stanovima i kućama.

Nema komentara:

Objavi komentar