nedjelja, 17. veljače 2013.

NOVI PROJEKT ZNANSTVENICI NA TRAGU VELIKOG OTKRIĆA U oceanskim brazdama krije se nova vrsta antibiotika


NOVI PROJEKT

ZNANSTVENICI NA TRAGU VELIKOG OTKRIĆA U oceanskim brazdama krije se nova vrsta antibiotika

  • Ilustracija
Autor:  Hina
Objavljeno: 15.02.2013
 
 
 
ABERDEEN - Skupina znanstvenika sa sveučilišta Aberdeen u potrazi je za neotkrivenim tvarima u oceanskim brazdama koje bi mogle otvorili put otkrivanjunovih antibiotika , prenosi BBC.
U okviru projekta vrijednog nešto više od devet milijuna eura znanstvenici će prikupiti uzorke s dna brazda i nakon toga pokušat će uzgojiti bakterije i gljivice iz prikupljenih sedimenata kako bi oni bili podloga za otkrivanje novih antibiotika. Prikupljanje uzoraka započet će u brazdama uz obale Čilea i Perua, Novog Zelanda i Norveške te Antarktike.

OTPORNOST NA ANTIBIOTIKE U budućnosti će odlazak na rutinsku operaciju postati smrtonosan zbog opasnosti od infekcije!

Razlog zbog kojeg će stručnjaci posegnuti na morsko dno je da se u brazdama na dubinama od desetak kilometara, u izrazito neprijateljskim uvjetima, razvio život jedinstven za svaku pojedinu brazdu.

Google oglasi

Do sada je vrlo malo uzoraka prikupljeno s dna oceanskih brazda i znanstvenici vjeruju da postoje veliki potencijali za otkrivanje antibiotika zbog tih ekstremnih uvjeta.
Stručnjaci upozoravaju da je na svijetu sve manje učinkovitih antibiotika zbog njihova čestog korištenja koje je dovelo do porasta rezistencije uzročnika bolesti. Od 2003. nije registriran nijedan potpuno novi a

Nema komentara:

Objavi komentar