subota, 9. veljače 2013.

VIDEO: OVA GRDOSIJA PROTUTNJAT ĆE NAJBLIŽE ZEMLJI IKAD Za točno tjedan dana asteroid će proletjeti kraj Zemlje 13 puta bliže od Mjeseca


VIDEO: OVA GRDOSIJA PROTUTNJAT ĆE NAJBLIŽE ZEMLJI IKAD Za točno tjedan dana asteroid će proletjeti kraj Zemlje 13 puta bliže od Mjeseca

Objavljeno: prije 13 h i 42 min
 
 
 
Asteroid promjera polovice nogometnog igrališta idućeg će petka, 15. veljače, proletjeti u neposrednoj blizini Zemlje, ali kako tvrde znanstvenici, nema bojazni od katastrofalnog udara. Proći će bliže Zemlji od bilo kojeg drugog poznatog tijela te veličine u povijesti.
Asteroid 2012 DA14 će proletjeti 28 tisuća kilometara od Zemlje, toliko blizu da su orbite meteoroloških i navigacijskih satelita udaljenije od njegove. Štoviše, to je otprilike 13 puta manje od udaljenosti između Mjeseca i Zemlje.
- Objekt ove veličine prođe otprilike ovoliko blizu Zemlji jednom u 40 godina, a pogodi Zemlju svakih 1200 godina - kazao je direktor odjela za istraživanje asteroida pri NASA-i Donald Yeomans.

Google oglasi

Asteroid približno jednake veličine eksplodirao je iznad Sibira 1908. godine uništivši stotine četvornih kilometara tajge. Iako asteroid 2012 DA14 ima isti razorni potencijal, znanstvenici iz NASA-e uvjeravaju kako nema šanse da dođe do udara u Zemlju.
- Pozorno ga pratimo i možemo sa sigurnošću reći da je bezopasan narednih 100 godina - rekao je Yeomans.
Asteroid je otkrila grupa amaterskih astronoma iz Španjolske.

Nema komentara:

Objavi komentar