petak, 1. veljače 2013.

FASCINANTAN PLAN FOTO, VIDEO: BUDUĆNOST INDUSTRIJE JE U SVEMIRU Američka tvrtka predstavila ambiociozne planove rudarenja asteroida


FASCINANTAN PLAN

FOTO, VIDEO: BUDUĆNOST INDUSTRIJE JE U SVEMIRU Američka tvrtka predstavila ambiociozne planove rudarenja asteroida

Autor:  Hina
Objavljeno: 23.01.2013
 
 
 
Tvrtka je objavila da planira 2015. godine lansirati nekoliko malih satelita nazvanih Fireflies u misije istraživanja asteroida u potrazi za rudama, a godinu dana kasnije lansirala bi letjelice Dragonflies koji bi tri do pet godina prikupljale materijal s asteroida.
Tvrtka je priopćila da namjerava početi s komercijalnim operacijama do 2020. godine. Oni očekuju da će prvi klijenti biti "znanstvenici i privatni kolekcionari" iako nije jasno kako tvrtka planira vratiti uzorke s asteroida na Zemlju.

Google oglasi

Još jedna američka tvtka, Planetary Resources, objavila je u travnju 2012. planove o vađenju minerala iz asteroida. Ovog je tjedna pokazala modele teleskopa kojima namjerava promatrati asteroide i na taj način utvrditi koji su pogodni za eksploataciju.

Svemirska zlatna groznica: James Cameron i osnivači Googlea planiraju rudariti na asteroidima?

Osim tehničkih problema pri eventualnoj eksploataciji ruda sa asteroida postoje i oni pravne prirode jer nije jasno na koji način bi tvrtke mogle polagati pravo na "rudarenje" svemirskih tijela. Naime prema Ugovoru o vanjskom svemiru iz 1967. kaže se da se "na vanjski svemir ne može polagati pravo suvereniteta ni boravkom ni bilo kakvim drugim načinom".
Međutim tvrtke smatraju da im pravo na eksploataciju daje odjeljak koji glasi: "Iskorištavanje i korištenje vanjskog svemira može se provoditi na korist i u interesu svih zemalja".
Stručnjaci sumnjaju u isplativost cijelog pothvata. NASA trenutno radi na misiji OSIRIS-rex koja bi trebala biti pokrenuta 2016., stajat će oko milijardu dolara a na Zemlju bi 2023. trebala donijeti 60 grama materijala izvađenog s asteroida.
Tvrtka DSI očekuje da će sa svakom misijom Dragonflya na zemlju spustiti 20-45 kilograma materijala.
"Brojke se ne mogu uspoređivati. Ako DSI uspije ostvariti svoju misiju svemirsko istraživanje će se zauvijek promijeniti a također će se postaviti pitanje kako to da su misije NASA-e tako skupe a rezultati tako mali", zaključuje Guardian.

Nema komentara:

Objavi komentar