srijeda, 15. kolovoza 2012.

VEĆE OD KEOPSOVE? Arheološka senzacija: Koristeći Google Earth znanstvenica otkrila 'izgubljene' piramide u Egiptu


VEĆE OD KEOPSOVE?

Arheološka senzacija: Koristeći Google Earth znanstvenica otkrila 'izgubljene' piramide u Egiptu

  • Google Earth
Objavljeno: prije 20 h i 28 min
 
 
 
Ako se ispostavi da se uistinu radi o piramidama, značaj tog otkrića bit će golem, jer su gotovo sve piramide pronađene mnogo sjevernije
Američka znanstvenica Angela Micol možda je otkrila dvije nove piramide u Egiptu, nakon što je deset godina proučavala snimke nekoliko lokacija u južnom Egiptu na Google Earthu. Micol smatra da su dvije pravilno oblikovane uzvisine, međusobno udaljene 145 kilometara, upravo davno izgubljene piramide, a ne prirodne formacije.
Na vrhu jedne uzvisine nalazi se plato širok 190 metara pa ako se uistinu radi o piramidi bila bi tri puta veće od Keopsove, tj. Velike piramide u Gizi i najveća ikad otkrivena.
Micol sad planira posjetiti obje lokacije i potvrditi radi li se uistinu o piramidama. Prva se nalazi 19 kilometara of grada Abu Sidhuma. Druga se nalazi 145 kilometara sjeverno, a na njoj će Micol istražiti simetričnu četverostranu formaciju koja, gledana odozgo, i liči na piramidu. Ta je formacija široka 448 metara.
Ako se ispostavi da se uistinu radi o piramidama, značaj tog otkrića bit će golem, jer su gotovo sve dosad otkrivene piramide pronađene mnogo sjevernije, njih najviše u okolici Kaira. U prilog svojoj teoriji Micol je objasnila da tri manja 'humka' koja se vide uz njih odražavaju onaj dijagonalni raspored koje imaju piramide u Gizi.
Inače, ovo ne bi bilo prvo arheološko otkriće koje bi se imalo zahvaliti Google Earthu. U svibnju 2011. američka egiptologinja dr. Sarah Parcak otkrila je čak 17 manjih 'izgubljenih' piramida.

Nema komentara:

Objavi komentar