četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Problemi na testiranju: Hipersonični zrakoplov Boeing X-51A WaveRider se raspao u letu i pao u Tihi ocean!


Problemi na testiranju: Hipersonični zrakoplov Boeing X-51A WaveRider se raspao u letu i pao u Tihi ocean!

  • Wikimedia Commons
Autor:  Hina
Objavljeno: prije 12 h i 3 min
 
 
 
Pokusni zrakoplov bi trebao poslužiti u razvoju tehnologije za letove hipersoničnom brzinom
LOS ANGELES - Eksperimentalni zrakoplov X-51A WaveRider je tijekom leta nad Pacifikom imao problema sa jednom od upravljačkih površina pa se raspao, objavilo je u srijedu američko ratno zrakoplovstvo.
Problem sa jednim od krilaca za upravljanje uočen je 16 sekundi nakon što je aktiviran pomoćni motor koji je trebao ubrzati letjelicu, navodi se u priopćenju zrakoplovstva. Ostaci Waveridera pali su u Tihi ocean pokraj Point Mugua sjeverozapadno od Los Angelesa.
Boeing X-51 WaveRider je pokusni zrakoplov koji bi trebao poslužiti u razvoju tehnologije za letove hipersoničnom brzinom, odnosno brzinom većom pet puta od brzine zvuka. Pratt & Whitney Rocketdyne proizveo je poseban motor za X-51A koji iskorištava brzinu letjelice za dodatnu kompresiju zraka.

Google oglasi

Nakon odvajanja od bombardera B-52 koji je nosio pokusnu letjelicu, upaljen je potisni raketni motor kojim je X-51 trebao postići brzinu za pokretanje vlastitog "scramjet" (supersonic combustion ramjet) motora Konstruktori su se nadali da će X-51A tijkom pokusa letjeti pet minuta.
"Šteta što je problem sa podsustavom izazvao problem prije nego što smo aktivirali scramjet motor", rekao jeCharlie Brink, voditelj programa za X-51A pri istraživačkom laboratoriju zrakoplovstva.
"Svi podaci pokazivali su da smo stvorili prave uvjete za paljenje motora i nadali smo se da ćemo postići očekivane rezultate testiranja", rekao je Brink.
Ovo je bio treći od četiri prototipa WaveRidera a predstavnici zrakoplovstva rekli su da još nije donesena odluka o tome hoće li i kada biti izveden novi pokusni let.

Nema komentara:

Objavi komentar