ponedjeljak, 13. kolovoza 2012.

Superantitijela sprečavat će i liječiti gripu samo jednom injekcijom?


Superantitijela sprečavat će i liječiti gripu samo jednom injekcijom?

Objavljeno: 11.08.2012
 
 
 
Američki znanstvenci otkrili su antitijela koja bi mogla univerzalno liječiti gripu jerzaštita više ne bi ovisila o cijepljenju prije početka sezone te virusne bolesti.
Riječ je posve drukčijem cjepivu u odnosu na dosadašnja kojim bi se mogla ne samo liječiti ta teška infekcija već i štititi zdravstveno osoblje tijekom izbijanja epidemije, a time bi se spasili milijuni života.

Uništava i H1N1

Identificirano je treće ljudsko antitijelo koje može štititi od virusa B pod nazivom CR9114, ali i od vrlo ozbiljnog A virusa. Biolog Ian Wilson s Istraživačkog instituta La Jolla u Kaliforniji rekao je da je vrlo važno naći univerzalno cjepivo za zaštitu od gripe ili za njezino liječenje, odnosno ono koje pruža zaštitu od virusa A i B, a ovo izvješće govori da su sada poznata neutralizirajuća antitijela za oba. Wilson je zajedno s istraživačima iz Instituta Leiden u Nizozemskoj prikupio veliku zbirku antitijela gripe dobivenih iz imunoloških stanica dobrovoljaca koji su bili cijepljeni protiv sezonske gripe. Potom su izdvojili one koji bi se mogli vezati uz razne varijante virusa B. Tri antitijela poznata kao CR 8033, CR8071 i CR9114 štitila su miševe od smrtonosne doze dva glavna soja virusa.

Google oglasi

Štoviše, CR9114 antitijelo uništio je virus gripe A, uključujući i H1N1 (svinjska gripa) zbog koje je prije tri godine proglašena pandemija. Istraživači su koristili najsuvremeniju tehniku skeniranja i pokazalo se da su se protutijela CR8033 i CR8071 zakačila za proteinski šiljak hemaglutinina i spriječila infekciju.

Zarobljeni virus

Antitijelo CR9114 sprečava promjene hemaglutinina potrebne da se virus spoji na membranu stanica domaćina. Znanstveni suradnik u laboratoriju prof. dr. Wilsona dr. Nick Laursen rekao je da se na taj način neutralizira virus gripe, odnosno sprečavaju virusne čestice da izađu iz zaraženih stanica i da se dalje šire. Procjenjuje se da je konačno uhvaćena slaba točka virusa i da će se na tom tragu nastaviti istraživanja koja će u konačnici dovesti doučinkovitog cjepiva koje će po potrebi biti i lijek.

Nema komentara:

Objavi komentar