nedjelja, 7. travnja 2013.

Obitelj je preživjela holokaust: Čak godinu i pol živjeli u spilji


Obitelj je preživjela holokaust: Čak godinu i pol živjeli u spilji

Braća Sam (86) i Saul (92) Stremer su, u povodu snimanja filma njihove čudesne priče, nakon gotovo 70 godina ponovno ušli u spilju koja im je nekad bila dom

Nedjelja, 07. 4. 2013. u 08:15, zadnja izmjena prije 46 minuta    Piše: Rosana Stojmenović
Loading ...
 screenshot/ABC NewsBraća Saul i Sam Stremer nakon rata preselili su u KanaduSljedeća slika
Ukrajinka Esther Stremer i njezina obitelj, tijekom okupacije nacista krajem 1941. godine, uspjeli su se spasiti sigurne smrti zahvaljujući njezinoj snalažljivosti. Tisuće Židova zarobljene su i odvedene u logore, a Esther je svoje šestero djece i četiri obitelji iz malog sela u Ukrajini sakrila u dvije spilje. U njima su živjeli gotovo godinu i pol. 
- Bili smo u nevolji, ali nikada nismo odustali. Da nismo imali tako snalažljivu i pametnu majku danas ne bismo bili živi. Uvijek nam je govorila 'Što god vam kažu da napravite, vi učinite suprotno - rekao je Sam  Stremer, Estherin sin, danas 86-godišnjak. 
Kada sam unutra osjećam se smireno. Bili smo u potpunom mraku, ali smo imali jastuke i tople deke. Što drugo treba? To je bio raj, rekao je Saul (92)
Spilje u kojima je njih 38 živjelo više od 500 dana su ogromne i protežu se kilometrima pod zemljom. Braća Sam i Saul su, povodom snimanja filma o njihovoj nevjerojatnoj priči, nakon gotovo 70 godina ponovno ušli u spilju koja im je nekad bila dom. 
- Kada sam unutra osjećam se smireno. Bili smo u potpunom mraku, ali smo imali jastuke i tople deke. Što drugo treba? To je bio raj - rekao je Saul (92). 
Za razliku od ostalih Židova koji su bili u logorima, Stremerovi su bili slobodni. Muškarci bi se noću šuljali iz spilje u potrazi za hranom, a u dubini spilje izgradili su i tuševe. Napokon, 1944. godine ruska armija oslobodila je područje i obitelji su izašle iz spilje. 
- Sve se nekako normalno nastavilo, bili smo sretni što smo živi - rekao je Sam. 
Braća su nakon rata emigrirala u Kanadu gdje i danas žive. Danas, preživjeli iz spilje ukupno imaju 125-ero djece, unuka i praunuka, piše ABC News
Pročitajte više u rubrici Sudbine.

Nema komentara:

Objavi komentar