nedjelja, 7. travnja 2013.

REVOLUCIONARNA TEHNOLOGIJA RIJEŠENA ZADNJA ZAGONETKA GENETSKIH RAČUNALA Mijenjat će naše stanice, zaustaviti viruse, liječiti rak...


REVOLUCIONARNA TEHNOLOGIJA

RIJEŠENA ZADNJA ZAGONETKA GENETSKIH RAČUNALA Mijenjat će naše stanice, zaustaviti viruse, liječiti rak...

  • Christoph Bock / Wikimedia
Objavljeno: 04.04.2013
 
   
STANFORD - Znanstvenici s Fakulteta Medicine na Sveučilištu Stanford izradili su prvi biološki tranzistor, koji se sastoji od DNK i RNK umjesto od silikona. Ovo revolucionarno rješenje nazvali su ‘transkriptor’.
- Transkriptori su ključna komponenta za pojačavanje genetičke logike, poput tranzistora u elektronici, rekao je Dr. Jerome Bonnet, stručnjak za bioinžinjering i voditelj najnovijeg istraživanja.
- Biološka računala moći ćemo koristiti za proučavanje i reprogramiranje živih sustava, praćenje njihovog okoliša, i poboljšanje staničnih terapija, rekao je Dr. Drew Endy, profesor bioinžinjeringa na Stanfordu i stariji suradnik na istraživanju.

Google oglasi

U elektronici, tranzistor upravlja kretanjem elektrona unutar strujnog kruga. U biologiji, transkriptor upravlja kretanjem specifičnog proteina, RNK polimeraze, po niti DNK.
- Iskoristili smo grupu prirodnih proteina kako bi ostvarili digitalnu kontrolu nad tokom RNK polimeraze, što nam je omogućilo da utječemo na formalnu logiku gena, rekao je Endy.
Transkriptori su omogučili stvaranje biološke verzije logičkih sklopova, koji mogu dati odgovor ‘istina’ ili ‘neistina’ na bilo koje biokemijsko pitanje postavljeno unutar stanice.
Biološki logički sklopovi treći su ključni segment bioloških računala. Prošle godine, Endy i njegov tim izradili su druga dva ključna elementa genetskih računala - sustav za pohranu informacija unutar DNK, te sustav za prijenos genetskih informacija od stanice do stanice - svojevrsni biološki internet.
Mogućnosti genetskih računala su nevjerovatna. Moguće je postaviti sustav koji bi rekao stanici da se prestane razmnožavati ukoliko su prisutni određeni faktori - na primjer, ukoliko se pronađu tragovi karcinoma. Bit će moguće proučavati djelovanje gena, bakterija i virusa na staničnoj razini, te ih reprogramirati i učiniti bezopasnima.
Kako bi ubrzali dolazak bioračunala, Endy i njegov tim su svoje kompletno istraživanje proglasili javnim dobrom i odrekli se intelektualnih i autorskih prava.
- Većina biotehnologije još uvijek nije ni zamišljena, a kamoli izvedena. Ako besplatno podijelimo osnovne alate svima, svi ćemo moći bolje surađivati, rekao je Bonnet.

Nema komentara:

Objavi komentar