srijeda, 3. travnja 2013.

OBAMIN PLAN INFOGRAFIKA: SPEKTAKULARNA MISIJA VRIJEDNA 2,6 MILIJARDI DOLARA NASA će uhvatiti asteroid u svemiru i vući ga do Mjeseca!


OBAMIN PLAN

INFOGRAFIKA: SPEKTAKULARNA MISIJA VRIJEDNA 2,6 MILIJARDI DOLARA NASA će uhvatiti asteroid u svemiru i vući ga do Mjeseca!

  • Ilustracija
(1/2)
Autor: Tanja Rudež
Objavljeno: prije 1 h i 39 min
 
 
 
Misija vrijedna oko 2,6 milijardi dolara trebala bi početi između 2020. i 2025., a njome će se testirati i tehnologije za obranu Zemlje od opasnih asteroida
Američka svemirska agencija NASA planira robotsku misiju hvatanja asteroida i njegova dovlačenja u Mjesečevu orbitu.
Taj ambiciozni projekt razvili su znanstvenici iz Keck Institute for Space Studies u Kaliforniji, a očekuje se da će ga NASA najaviti na konferenciji za novinare ovaj tjedan. Procjenjuje se da će “lov” na asteroid stajati oko 2,6 milijardi dolara, što je otprilike cijena robota Curiosity koji uspješno istražuje Mars.
Robotska misija na asteroid nova je i realističnija verzija plana što ga je 2010. godine izložio američki predsjednik Barack Obama. On je tada najavio da se do 2025. očekuje konstrukcija novih letjelica za duga putovanja, koje će astronaute odvesti duboko u svemir.
- Prvi put u povijesti poslat ćemo astronaute na asteroid - obećao je Obama u proljeće 2010. godine.
No, pokazalo se da je taj plan previše ambiciozan, pogotovo sa sadašnjom razinom financiranja svemirskih istraživanja. Umjesto ljudi, jednostavnije je, sigurnije i jeftinije u svemir poslati robote.
Planirana misija na asteroid odvijala bi se u nekoliko etapa. Bespilotna letjelica lansirala bi se u svemir pomoću rakete Atlas V, a njezin bi cilj bio mali asteroid, promjera oko sedam metara i težak oko 500 tona. Put do asteroida trajao bi oko četiri godine, a zatim bi 90 dana bilo dovoljno za “brzinsko” istraživanje te “hvatanje” svemirskog tijela i njegovo smještanje u “torbu” dimenzija 10 sa 15 metara. Nakon toga bi slijedio put do Mjeseca, koji bi trajao između dvije i šest godina.
Kako se planira, robotska misija na asteroid bila bi lansirana između 2020. i 2025. godine. Ta bi misija bila važan test tehnologija koje bi se mogle koristiti kako bi se Zemlja zaštitila od udara potencijalno opasnih asteroida. Jedan takav, promjera oko 17 metara, sredinom veljače je eksplodirao iznad grada Čeljabinska u Rusiji te tako upozorio čovječanstvo na ranjivost od udara iz svemira.
- Robotske misije prokrčit će put budućim misijama s ljudskom posadom na asteroide, ali i druga odredišta u dubokom svemiru - izjavio je Charles Bolden, čelni čovjek NASA-e.
Bolden je nedavno privukao pozornost medija svojim komentarom potencijalne opasnosti od udara asteroida.
- Prema dostupnim informacijama, ne znamo za neki asteroid koji bi prijetio stanovništvu SAD-a, ali ako ga otkrijemo i utvrdimo da će nas udariti za tri tjedna, možemo se početi moliti - izjavio je tada Bolden.
NASA prati oko 95 posto najvećih svemirskih tijela, veličine od kilometra u promjeru i više, koja trebaju proći pokraj Zemlje. Međutim, dosad je otkriveno samo deset posto od oko potencijalnih 10.000 manjih asteroida veličine oko 50 metara u promjeru, koji su nazvani “ubojice gradova” jer je svaki od njih dovoljan da uništi jedan velegrad. Takvi asteroidi udaraju u prosjeku svakih 1000 godina, a svemirska tijela poput onoga koje je eksplodiralo iznad Čeljabinska na Zemlju padaju jednom u 100 godina.

Nema komentara:

Objavi komentar