srijeda, 13. ožujka 2013.

Otisci srednjovjekovne mačke iz Dubrovnika svjetski su hit


Otisci srednjovjekovne mačke iz Dubrovnika svjetski su hit

Emir O. Filipović naletio je u Državnom arhivu u Dubrovniku na knjigu koja je na svojim stranicama imala otiske mačjih šapa. Fotografije otisaka obišle su svijet

Srijeda, 13. 3. 2013. u 07:49, zadnja izmjena prije 6 sati i 5 minuta    Piše: Maja Blažević
Loading ...
 Emir O. Filipović/TwitterOtisci iz 15. stoljeća osvojili su svijetSljedeća slika
Mnogi ljubitelji životinja upoznati su s problemima koje mogu uzrokovati mačke kada se popnu na tipkovnicu računala, ali ta pojava je česta za razliku od pronalaska srednjovjekovne knjige na kojoj su otisci šapa jedne mačke.
Na knjizi iz 15. stoljeća su četiri otiska mačje šape, koji su, čini se, rezultat skakanja po papiru. Senzacija koja osvaja svijet dolazi iz Dubrovnika. Naime, fotografije otisaka šapa na knjizi snimio je Emir O. Filipović koji je, za potrebe doktorskog rada, posjetio Državni arhiv u Dubrovniku i tamo u jednoj od knjiga naletio na neobično otkriće.
Filipović je fotografije prošle godine poslao povjesničaru Eriku Kwakkelu, a onda su se proširile internetom i među web korisnicima postale dokaz da su mačke voljeni ljubimci već više od 500 godina. Priču je objavio i Daily Mail.

'Možete vidjeti pisca kako panično tjera mačku'

Čini se da je mačka nagazila u tintu prije nego je prošetala po knjizi pa su njezini otisci iznimno jasni iako je po stranicama prošetala prije pet ili više stoljeća. Filipović je sam dao svoje tumačenje otisaka.
- Gotovo da možete zamisliti pisca kako panično tjera mačku i miče ju sa stola. Unatoč njegovim nastojanjima šteta je ipak napravljena pa mu nije preostalo ništa drugo nego okrenuti novi list i nastaviti svoj rukopis. Tako ova je mala epizoda arhivirana u povijesti - napisao je. 

Nema komentara:

Objavi komentar