petak, 8. ožujka 2013.

Nsve je premirnoASA: Sa Suncem se događa nešto čudno,


Nsve je premirnoASA: Sa Suncem se događa nešto čudno, 

Ova bi godina trebala biti vrhunac solarne aktivnosti, no ona je relativno niska, iako je ožujak. Broj sunčevih pjega je ispod razine 2011., a i solarne baklje nisu česte

Petak, 08. 3. 2013. u 11:00, zadnja izmjena prije 3 sata i 19 minuta    Piše: Ivan Hruškovec
Znanstvenici NASA-e kažu kako je ovo trebala biti godina 'solarnog maksimuma', odnosno vrhunac 11-godišnjeg ciklusa solarne aktivnosti. No, već je ožujak, a solarna aktivnost relativno je niska. Broj sunčevih pjega daleko je ispod razina za 2011. godinu, a i solarne baklje nisu česte. 
Dean Pesnell iz centra za svemirske letove Goddard smatra da je ovo zatišje samo priprema za novi vrhunac aktivnosti. Kaže da ovo je solarni maksimum, ali da izgleda drukčije jer ima dvostruki vrhunac. Uobičajeno je da solarna aktivnost raste i pada u 11-godišnjem ritmu. No, ti ciklusi nisu savršeni, a promjene mogu potrajati između 10 i 13 godina. Također i amplitude mogu varirati. 
Na slici Sunčeve strane okrenute prema Zemlji, koju su snimili 28. veljače, vidi se tek nekoliko sunčevih pjega, a uobičajeno je da u vrhuncu aktivnosti ta strana bude puno aktivnija. 

Nema komentara:

Objavi komentar