nedjelja, 19. kolovoza 2012.

Spor s bankom: Uzet će nam kuću zbog 3000 kuna duga


Spor s bankom: Uzet će nam kuću zbog 3000 kuna duga

Željko Horvat umro je 2009. godine s minusom na tekućem računu od 3000 kuna. Dug je sada narastao na više od 14.000 kuna, a banka se upisala na dio kuće

Subota, 18. 8. 2012. u 19:00   Piše: 
Spor s bankom: Uzet će nam kuću zbog 3000 kuna dugaDavor Javorović/PixsellZvonko pokušava dogovoriti rate, ali banka ne popušta
Saša Horvat (30) zbog poteškoća u razvoju nikad nije progovorio. Potpuno je ovisan o tuđoj pomoći.
No prije nekoliko dana Raiffeisen banka upisala je vlasništvo na trećinu kuće u kojoj živi s nezaposlenim bratom Marijem, i to zbog 3000 kuna duga. Toliko je njihov pokojni otac Željko napravio nedopuštenog minusa na tekućem računu nakon što je 2005. godine ostao bez posla.
O Saši i Mariju skrbi Željkov brat Zvonko, ali ni nakon brojnih obećanja raznih institucija ne može pronaći rješenje za vraćanje duga. U međuvremenu je dug narastao na više od 14.000 kuna.
- Još malo pa bi nam banka mogla uzeti kuću, koja vrijedi oko 80.000 eura. Gori su od kamatara i ne pristaju na kompromise - jada se Zvonko.
Kako kaže, Željko se, nakon što je ušao u minus, javio Zakladi hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koji su mu obećali uplatiti tih 3000 kuna.
No Željku su dijagnosticirali rak. Umro je 2009. u bolnici prije nego što je otvorio žiro-račun na koji mu je zaklada htjela uplatiti novac.
- Banka nije dopustila obročnu otplatu. Odrekli su se kamata, ali traže 10.000 kuna. Uplatio sam 3000, a za ostalo sam tražio pomoć od Zaklade branitelja koja je obećala novac. Sad su se oglušili na molbe - rekao je Zvonko.
Obitelj Horvat možete pomoći uplatom na žiro račun broj 2484008 - 3207910354 na ime Željko Horvat u Raiffeisen banci.

SKANDALOZAN PROPUST U ZADRU I GRAČACU Socijalni radnici znali da majka podvodi djecu, ali baš ništa nisu poduzeli!


SKANDALOZAN PROPUST U ZADRU I GRAČACU

Socijalni radnici znali da majka podvodi djecu, ali baš ništa nisu poduzeli!

Objavljeno: prije 11 h i 28 min
 
 
 
Danijela Jadrijev, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar, i Mile Ćuk, voditelj Podružnice Gračac, mogli su spriječiti monstruoznu majku iz jednog ličkog mjesta koja je podvodila svoje dvije kćeri , i djecu poštedjeti strahota koje su proživljavala čak četiri godine, ali nisu - utvrdili su to inspektori Ministarstva socijalne politike i mladih u trodnevnom nadzoru u zadarskoj i gračačkoj ustanovi, koji su obavili nakon što je Jutarnji list upozorio na moguće propuste nadležnih službi u slučaju koji je zgrozio javnost.

Šokirana ministrica

Čim je u novinama pročitala šokantni članak, ministrica Opačić naložila je hitnu internu istragu koja je pokazala da, iako su “Centar za socijalnu skrb Zadar, odnosno Podružnica Gračac, imali saznanja o problematičnim obiteljskim i materijalnim uvjetima života obitelji, nisu pravodobno primijenjene potrebne mjere zaštite maloljetne djece, već su intervencije ostajale na razini materijalnih pomoći obitelji”. Prema nalazu inspekcijskog nadzora koji su proveli članovi Povjerenstva Ministarstva koje čine dva pravnika, socijalni radnik i psiholog, odredili su mjere kojima će se preispitati kolika je zapravo odgovornost stručnih radnika tima iz Odjela za djecu, brak i obitelj zadarskog Centra, v.d. predstojnika Podružnice Ćuka i privremene ravnateljice Jadrijev. Osim toga, naloženo je da se podnese prijedlog nadležnom Općinskom sudu o oduzimanju prava majci da živi s djecom i odgaja ih, te da se donese odluka da se djeca povjere drugoj osobi, ustanovi ili drugoj pravnoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi.

Novi koraci iz Zagreba?

Djeca, a radi se o curicama starima tri i 12 godina, te trudnoj djevojci koja je ovih dana postala punoljetna i njezinom jednogodišnjem djetetu, smještena su kod najstarije od pet kćeri majke koja se još uvijek nalazi u pritvoru u Karlovcu, a to je u međuvremenu popraćeno dokumentacijom, što je također bio jedan od uočenih propusta. Osim toga, sasvim je sigurno, djeca će biti oduzeta majci te se više neće vratiti u dom gdje su bila stravično zlostavljana.

Google oglasi

- Centar za socijalnu skrb Zadar obavezan je po proteku roka od 30 dana očitovati se Ministarstvu socijalne politike i mladih o provedbi određenih mjera, a Ministarstvo će na osnovu očitovanja poduzeti daljnje korake ukoliko to bude potrebno - odredba je Ministarstva. Podsjetimo, sustav je u ovom slučaju profunkcionirao tek kada su susjedi policiji prijavili da majka vlastite dvije kćeri podvodi za novac. Brojne usmene prijave, pa čak i prijavu koja je stigla iz mjesne škole koju pohađa 12-godišnja curica, da se s djetetom nešto čudno događa, u Centru za socijalnu skrb su ignorirali.

Ćukov komentar

- Nije ona baš tako bešćutna. To što se dogodilo, ja sam uopće prvi put čuo za takvo što i nema čovjek riječi, ali kad se dođe kod nje, ona ima takav jedan odnos prema djeci... posebno prema ovoj mlađoj, vidi se nekakva briga. Hoću reći, ne stoji to da je u odnosu prema djeci i u ponašanju nekakva majka monstrum - komentirao nam je slučaj Mile Ćuk, koji je tri godine bio službeno zadužen kao skrbnik za tu obitelj, nakon što je slučaj izbio u javnost.
Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu, potvrdio nam je to zamjenik županijske državne odvjetnice Zdravko Car, još uvijek istražuje sve okolnosti teških kaznenih djela.


Opet bez sankcija: Propusti u službi nisu razlog za otkaz?

U javnosti nije poznat ni jedan slučaj da je socijalni radnik dobio otkaz zbog propusta u službi.
Teško da će dobiti i u ovom slučaju, s obzirom da odgovornost Mile Ćuka, čovjeka koji je trebao nadzirati problematičnu obitelj, preispituje ravnateljicaJadrijev, koja je i sama počinila isti propust.
Njezin rad će preispitati Upravno vijeće Centra.
Ovih dana Ministarstvo raspisuje nove natječaje za ravnatelje županijskih centara zbog tehničkih razloga (promjena imena centara). Ravnateljica Jadrijev ponovno se mora javiti na natječaj za posao koji obavlja.
Ako je Upravno vijeće zadarskog Centra izabere na još jedan mandat, teško da će je Ministarstvo potvrditi, ne samo zbog propusta u posljednjem slučaju, već i zbog nekih ranijih slučajeva, ali i loših međuljudskih odnosa u ustanovi koju vo

subota, 18. kolovoza 2012.

Psi nam nisu samo najbolji prijatelji, s njima dijelimo genom i mnoge bolesti


Psi nam nisu samo najbolji prijatelji, s njima dijelimo genom i mnoge bolesti

  • Facebook/azil-osijek-volonteri
Objavljeno: 17.08.2012
 
 
 
Psi bi uskoro mogli postati još bolji čovjekov prijatelj ne samo zbog odanosti nego i zato što su njihovi geni vrlo slični ljudskim.
To bi moglo otkriti tajnu nekih teških bolesti i unaprijediti liječenje i pasa i ljudi.

Od raka do psihe

- Genom pasa vrlo je sličan ljudskom , i to puno više nego onaj miševa, štakora ili vinske mušice koji se često koriste u istraživanjima - rekla je Elaine Ostrander, šefica američkog Instituta za istraživanje genetike raka u Nacionalnom institutu za zdravlje. Naglašava da psi i ljudi imaju nevjerojatno puno istih bolesti poput raka, artritisa, epilepsije, propasti rožnice, autoimunih bolesti, pa i psihičkih poput opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Bez zlostavljanja

Postoji oko 400 različitih pasmina pasa, a mnoge su povezne s većim rizikom dobivanja određene bolesti. Primjerice, rak je na prvom mjestu uzroka smrtnosti kod pasa, a kako je mehanizam bolesti i djelovanja terapije sličan kao kod čovjeka, obostrano se može puno toga naučiti, kaže dr. Ned Patterson, profesor na Sveučilištu u Minnesoti.
Psi koji sudjeluju u istraživanjima dolaze u laboratorije sa svojim vlasnicima, kažu istraživači, kako bi uvjerili javnost da u tome nema ničega što bi s moglo smatrati zlostavljanjem životinja.

"Trudni muškarac" se bori za djecu, jer mu ne priznaju brak


"Trudni muškarac" se bori za djecu, jer mu ne priznaju brak

Rastava supružnika postala je pravna zavrzlama. Sud u Arizoni sada propituje valjanost braka sklopljenog 2003. jer ta američka država ne priznaje istospolni brak

Petak, 17. 8. 2012. u 19:00   Piše: 
Loading ...
 ABCNavodno ga je žena zlostavljalaSljedeća slika
Thomas Beatie (38), poznatiji kao prvi "trudni muškarac" na svijetu, vodi pravnu bitku sa svojom suprugom oko skrbništva nad njihovo troje djece. Beatie je, podsjetimo, još u travnju objavio da se rastaje od 11 godina starije supruge Nancy.
Rastava supružnika postala je prava pravna zavrzlama. Sud u Arizoni sada propituje valjanost braka jer ta američka država ne priznaje istospolni brak. Thomas i Nancy su se vjenčali kao heteroseksualni par jer je Thomas imao dokumentaciju o promjeni spola. Iako je u svim njegovim dokumentima spol promijenjen u muško, on je u međuvremenu rodio troje djece zbog čega sudac nije uvjeren da je dokumentacija koju je priložio prije braka bila valjana. Ipak, dok traje pravna drama sudac je odlučio Thomasu dodijeliti privremeno puno skrbništvo nad djecom nakon što je on u svibnju predočio snimke na kojima se vidi kako ga supruga zlostavlja, prenosi Huffington Post.
Thomas i Nancy su se upoznali kada su njemu bile 24 godine. Nancy se bavila bodybuildingom, a iz prijašnjeg braka ima dvije kćeri tinejdžerice. Vjenčali su se na Havajima 2003. godine. Imaju troje zajedničke djece, Susan, Austina i Jensena. 
Beatie je rođen kao žena, Tracy Lagondino, ali oduvijek je znao da želi biti muškarac. U dvadesetima je počeo uzimati hormone. Od mastektomije 2002. godine legalno je muškarac, ali tada je odlučio još neko vrijeme zadržati ženske reproduktivne organe kako bi sa suprugom mogao imati djecu jer ih ona više nije mogla imati. Thomas je konačno promijenio spol tek ove godine.
Nancy i Thomas spermu su kupili od anonimnog donatora nakon čega se on podvrgnuo umjetnoj oplodnji i zatrudnio. U vrlo kratkom razdoblju dobili su još dvoje djece.
Beatie je 2007. godine pozirao trudan s bradom i otkrio da je prvi "muškarac" koji čeka dijete. Par je nakon izlaska u javnost prolazio kroz brojne stresne situacije, od raznih uvreda do prijetnji smrću. 

četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Policajac upucao psa koji je na ulici čuvao bolesnog vlasnika


Policajac upucao psa koji je na ulici čuvao bolesnog vlasnika

Dok neki svjedoci tvrde da je policajac štitio sebe i druge od podivljalog psa, drugi tvrde da je upotrijebio prekomjernu silu. Pas je ranjavanje preživio i oporavlja se

Četvrtak, 16. 8. 2012. u 12:00   Piše: 
Loading ...
 GothamistPas je skočio na policajcaSljedeća slika
U javnost je procurila uznemirujuća snimka na kojoj službenik policije u New Yorku usred bijela dana, pred desecima svjedoka puca u pit bulla, piše Daily Mail.
Policajci su došli nakon dojave da na cesti leži muškarac, inače vlasnik psa, koji je imao neku vrstu napada. Nakon što su došli, upozorili su ljude da se udalje, ali jedna žena stajala je preblizu pa ju je pas uspio dohvatiti. Pas Star ubrzo je promijenio smjer i krenuo prema policajcu koji je izvadio pištolj i upucao ga.
Nakon što je upucana, životinja je počela cviljeti, a onda se zaustavila i srušila na pod. Jedan od prolaznika pitao je policajce kako su to mogli učiniti psu koji je nesreću ipak preživio i trenutačno se oporavlja u centru za životinje. 
I dok dio svjedoka tvrdi da se policajac samo branio, drugi tvrde da je upotrijebio prekomjernu silu. Tako jedna od svjedokinja tvrdi da su policajci onesviještenog čovjeka počeli udarati, umjesto da pozovu hitnu što je razbjesnilo psa koji je štitio svog vlasnika. Drugi svjedok tvrdi da je policajac inače ljubitelj pasa te da ga je cijela situacija jako potresla, ali da je morao učiniti što je učinio kako bi zaštitio sebe, a i druge. 

POČIVALIŠTE PRINCEZE Znanstvenici potvrdili: Kod Topuskog smo otkrili arheološku senzaciju!


POČIVALIŠTE PRINCEZE

Znanstvenici potvrdili: Kod Topuskog smo otkrili arheološku senzaciju!

Autor:  Hina
Objavljeno: prije 21 h i 51 min
 
 
 
Analizom krune zuba posmrtnog ostatka potvrđeno je da je u bogatom grobu sahranjena žena
TOPUSKO - Rezultati analize i restauracije sadržaja trinaestog groba s lokaliteta ilirskog naselja Turska kosa kod Topuskog, otkrivenog 2009. godine senzacionalni su i sve je izvjesnije da je riječ o materijalnim dokazima postojanja "kolapjanske kulture", izjavio je za Hinu arheolog Lazo Čučković, nakon što je karlovačkom Gradskom muzeju stigla ekspertiza iz Mainza.
Iz Arheološkog instituta Rimsko-germanskog središnjeg muzeja iz Mainza u karlovački muzej stigao je paket s restauriranim sadržajem s tog nalazišta i analizom sadržaja. Ekspertiza ovih dana ide na službeno prevođenje i u rujnu će, zajedno s restauriranim nakitom biti prezentirana stručnoj javnosti i medijima.
Analizom krune zuba posmrtnog ostatka potvrđeno je da je u bogatom grobu sahranjena žena, a njeno oglavlje je jedinstveno u svijetu jer ima dva od metalnih ukrasa pletena roga okićena jantarnim i staklenim perlama. U cijeloj je Europi malo oglavlja u obliku rogova, a ovako oblikovano ukrašavanje do sada uopće nije pronađeno, kaže Čučković.

Google oglasi

"Odmah pri pronalasku groba, u kolovozu 2009. godine, zbog bogato pletenog metalnog oglavlja, ogrlica i ukrasa na nogama i rukama pretpostavili smo da smo našli poglavaricu ili princezu iz starijeg željeznog doba i zato smo joj dali ime Blanka, po našoj princezi atletike", prisjeća se Čučković i ne skriva da mu je drago da prvotna očekivanja nisu bila pretjerana.
Grob je pronađen na lokalitetu uz ilirsko svetište, hram na otvorenom, gdje je u istraživanju, koje je s prekidima trajalo 30 godina, pronađeno više od 600 glinenih idola koji dokazuju pretkršćansku praksu idolopoklonstva.
Grob s izuzetno vrijednim nalazom podržava raniju pretpostavku da se svetište nalazi uz naselje Kolapjana, tj. zasebne kulture o kojoj postoje zapisi starih Rimljana. Čučković je međutim oprezan i ističe da je još rano tvrditi da je lokalitet dokaz tomu jer još nije pronađeno dovoljno dokaza o običajima po kojima bi se način života u naselju mogao razlikovati od do sada istraženih Japoda u Lici i Segestjana u Panoniji. No, dodaje, specifični uresi iz groba snažno podupiru tu teoriju.
Za sada je neosporno, tvrdi Čučković, da je na Turskoj kosi uvjerljivo najveće svetište od naših krajeva pa sve do grčke Olimpije. Primjerice, od svih na hrvatskom tlu pronađenih idola preko devedeset posto njih upravo je s Turske kose. Olimpija u Grčkoj je hram na otvorenom, brdo od pepela nastalo tijekom dugogodišnjeg prinošenja žrtava bogovima. Na Turskoj je kosi svetište također brdo od pepela, te kvarcnog pijeska u kojem ima i troske od taljenja. To je mjesto na kojem su se za mrtve prinosile žrtve, ali i nagrade za nešto važno i moćno, a to je najvjerojatnije bila zahvala za željeznu rudaču i uspješnu proizvodnju željeza. Nagrade su bili idoli, glinene figurice u obliku životinja i ljudi, kaže Čučković.
Danas bakar, željezo, sitna zrna jantara (s Baltika) i staklene kuglice od kojih je napravljeno Blankino oglavlje nemaju neku materijalnu vrijednost, a tada su predstavljali statusni simbol i bogatstvo. Izvor bogatstva tih žitelja, bili oni Kolapjani, Japodi ili Segestjani, bio je metal.
"Na tom prostoru od oko deset tisuća četvornih metara, osim svetišta i za sada 25 grobova, pronađeno je i brdašce s u krug ukopanim pećima, tako da vjerujemo da se u njih odozgo trpala željezna rudača, odnosno da se naselje bavilo proizvodnjom željeza tj. metalurgijom. Da bismo bili potpuno sigurni čemu su služile peći potrebna su daljnja istraživanja. Tu su pronađeni i utezi više metara širokog tkalačkog stana, koji su već dugo dio stalnog postava Gradskog muzeja", kaže Čučković.
Dodaje da će se još "brusiti" i pretpostavka da Blankin nakit i cijelo naselje datiraju iz petog stoljeće prije Krista, jer nema usporednih artefakata. U starorimskim zapisima piše da su Kolapjani (Colapiani) živjeli uz rijeku Kupu (rimskog naziva Colapis) i Rimljani ih razlikuju od Japoda, s kojima su ratovali, a i od Segestjana (u Sisku).
"Za sada je obrađeno samo 25 grobova, svetište s oko 600 idola, veliki tkalački stan i ukopane peći, znamo da tu nisu živjeli ratnici, da se razlikuju od drugih kultura, posebno Blankin grob. Jedino je problem to što Turska kosa nije u blizini Kupe, nego rijeke Gline, koja doduše jest pritoka Kupe. Pred nama je još puno istraživačkog posla," zaključio je Čučković.