petak, 30. ožujka 2012.

smjernice za budućnost

- Hrvatska nema jasnu sliku o budućnosti svoje znanosti, a time ni časopisa koji se sufinanciraju iz proračuna. Časopisi zrcale stanje u znanstvenoj zajednici koja je pred velikim izazovima s novom orijentacijom - kaže Čatić.

- Hrvatska mora poticati izdavanje barem jednog sufinanciranog časopisa za svako znanstveno područje, kao što kroatistika ili biotehnika. Međutim to moraju biti profesionalno uređivani i redovito objavljivani časopisi - dodaje Ćatić.

I znanstvenici i urednici se slažu da, kako je jedan to rekao "svuda ima smeća, pa tako i u nas" ali isto tako da nam treba manji broj kvalitetnih časopisa a ne da je većina "kanta za otpatke" koja prima sve i svašta.

Ana Marušić je manje pesimistična. S obzirom na veličinu akademske zajednice, naši časopisi su dosta uspješni: trenutno ih je oko 70 indeksirano u međunarodnim bazama kao što su Web of Science i SCOPUS. Njen članak iz 2008. u Scientometricsu je pokazao da Hrvatska ima gotovo dvostruko više časopisa u takvim bazama podataka po znanstveniku nego susjedne zemlje, uključujući i one u EU. Taj uspjeh je možda nastao i zbog dosadašnje potpore države.

- Najlakše je reći da hrvatski časopisi ne valjalju, tj. generalizirati stvari … ima veliki broj onih koji ozbiljno shvaćaju svoj posao i urednika koji svoj posao vole i dobro rade - rekla je Marušić.

Stavljanjem ukupne državne financijske potpore pod isti krov – što je predloženo još 2004. – i potpora kvalitetnim časopisima bi mogla biti bolja.

Iako je strategija razvoja hrvatskih znanstvenih časopisa još davno predložena MZOS-u, nekome tko je sjedio u izvršnoj fotelji se izgleda ili nije dalo raditi na poboljšanju stanja, ili mu je takvo stanje odgovaralo.

Marušić kaže da bi se potpora mogla strategijski podijeliti na dva dijela: potporu za početak časopisa, određeni inkubacijski prostor, u kojem bi svaki časopis imao priliku dobiti manju potporu i priliku da pokaže kvalitetu i potencijal razvoja. Drugi dio bi, pak, bila kompetitivna potpora koja bi identificirala nekoliko strateški važnih časopisa i od njih stvarala hrvatski "brand". To bi zahtijevalo ugovornu obvezu, s odgovornošću realizacije predloženog razvoja i stroge provjere kvalitete i ishoda.

- Dvije razine financiranja bi omogućile da se dobre ideje realiziraju, a da se izvrsnost nagrađuje - zaključila je Marušić.

Nema komentara:

Objavi komentar